Гризуни

Хом’як звичайний

30.07.2011

Хом'як звичайний, або хом'як степовий (лат. Cricetus cricetus) – гризун з родини Норицеві (Cricetidae). Він належить до підродини Хом'якові (Cricetinae), представники якого мали спільного пращура з полівками (Arvicolinae). Їх еволюційні шляхи розійшлися приблизно 7 млн ​​років тому. Хом'як степовий імовірно з'явився близько 1,8 млн років тому в степах Євразії. Сучасний вид сформувався від філогенетичної лінії, що існувала в Європі в епоху середнього та пізнього плейстоцену. Його скам'янілі рештки були виявлені на більшій частині європейського континенту, включаючи Британські острови.

Хомяк обыкновенный фото

Цей гризун також відомий під назвою європейський чи євразійський хом'як. В Азії та Східній Європі він до 1960-х років вважався хутровим звіром. Зараз його хутро не має комерційної цінності. Хом'ячків найчастіше утримують як домашніх вихованців або лабораторних тварин для проведення наукових експериментів.

Вид вперше описав у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней в книзі Systema Naturae. Генетично до нього найбільш близькі монгольські хом'ячки (Allocricetulus curtatus) і довгохвості корейські хом'ячки (Tscherskia triton), що мешкають на північному сході Китаю, Корейському півострові та в Приморському краї Росії.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Палеарктиці. Він простягається від півночі Франції до північного заходу Китаю та до Східного Сибіру на сході. У Росії його східний кордон проходить біля берегів Єнісею. Південна межа проходить через територію Болгарії та України.

Найбільші популяції мешкають в Східній і Центральній Європі.

Хом'яки звичайні селяться переважно в степах і на сільськогосподарських угіддях. Вони надають перевагу ділянкам з глинистими або лесовими ґрунтами, де їм легше споруджувати підземні укриття. Найчастіше їх можна зустріти біля берегів річок і на полях із зерновими культурами, де для них є достатня кількість їжі.

Гризуни в останні роки уподобали сади та парки в багатьох європейських містах. Найбільше їх приваблюють зелені галявини.

Степові хом'яки оселяються в низинах. У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 400 м над рівнем моря.

Існують 10 підвидів. Номінативний підвид живе в Центральній Європі, а підвид Cricetus cricetus canensis в Бельгії, Голландії, Франції та південно-західних регіонах Німеччини. Решта підвидів поширені в Східній Європі та Азії.

Поведінка

Хом'як звичайний веде поодинокий нічний спосіб життя. Тварини риють нори, створюючи великі тунелі діаметром 8-9 см, що складаються з житлових приміщень, сховищ продуктів, коридорів і туалетів.

Наприкінці літа гризуни посилено харчуються, накопичуючи жирові запаси на зиму. В середині жовтня вони впадають в зимову сплячку, яка триває до другої половини березня. Тваринки зимують в згорнутому положенні з витягнутими передніми лапами й прокидаються кожні 5-7 днів, щоб підгодуватися зробленими влітку та восени запасами. Після годування вони знову засинають.

Cricetus cricetus

Температура тіла сплячого хом'яка з листопада по січень становить близько 4,5°C, потім плавно підвищується, а на початку березня досягає 8,2°C. В активний період вона підіймається до 36°-38°C.

Коли тварина впадає в сплячку, що зазвичай відбувається посеред ночі, її тіло охолоджується приблизно на один градус за годину, а пробудження супроводжується різким підвищенням температури на 9°-10°C на годину.

Під час сплячки звичайних хом’яків можна виявити в норах на глибині до 2 м під землею, де спальні камери ніколи не промерзають. Влітку вони знаходяться ближче до поверхні на глибині від 30 до 60 см. Тваринки завжди вистилають їх м'якими частинами рослин.

При будівництві нори гризун в середньому викопує близько 30 кг ґрунту, а в крайньому разі навіть до 300 кг. Найдовший тунель мав довжину 26,2 м. На зиму вхідні отвори засипаються сумішшю землі, екскрементів і сухої трави. Потривожена тварина швидко закриває вхід в нору свіжим ґрунтом.

Степовий хом'як невибагливий у виборі корму, тому легко пристосовується до нової дієти в разі несподіваної зміни навколишнього середовища. За допомогою защічних мішечків він здатний транспортувати знайдену їжу до своїх нірок.

За винятком сезону розмноження він дуже агресивний до своїх одноплемінників незалежно від статевої приналежності.

Самці займають домашні ділянки площею близько 1,8 га. Вони частково перетинаються з володіннями декількох самок, площа яких зазвичай не перевищує 0,2 га.

Європейський хом'як вирізняється вродженою відвагою. Коли шляхи до втечі відрізані, він стає стовпчиком і переходить до активної оборони. Розлючений гризун може навіть змусити до втечі невелику собаку. З метою самозахисту він використовує гострі різці, якими здатний завдати противнику рвані рани.

Між собою тварини спілкуються головним чином за допомогою зорового контакту. У стресових ситуаціях вони видають звуки, що нагадують бурчання, писк, вереск, гавкіт і пирхання. Під час бійки самці верещать над поваленим суперником. Межі своїх володінь звірята мітять виділеннями запашних залоз.

Головними природними ворогами є лисиці (Vulpes vulpes), горностаї (Mustela erminea), лісові тхори (Mustela putorius), борсуки (Meles meles), кам'яні куниці (Martes foina) і хижі птахи.

Харчування

Раціон складається переважно з їжі рослинного походження. Степові хом'яки годуються насінням різних рослин, злаками, бобовими культурами, корінцями, фруктами, ягодами, овочами, травою та листям низькорослих чагарників.

Періодично вони поїдають равликів, дощових черв'яків, наземних комах та їх личинок. У повсякденному меню безхребетна живність може займати до 13%. Іноді з'їдаються пташенята птахів, що гніздяться на землі.

У роки різкого збільшення чисельності популяції серед звичайних хом'яків нерідко спостерігаються випадки канібалізму.

Гризунам особливо подобаються зерна пшениці, проса та вівса. Вони охоче їдять конюшину, люцерну, картоплю, буряк і кукурудзу. Без наслідків для свого здоров'я звірята годуються рослинами з сімейства Пасльонові (Solanaceae), які є отруйними для людини.

Протягом сезону одна тварина в середньому запасає близько 5 кг корму. Щоб пережити зиму, їй потрібно 1,5-2 кг.

Бувають справжні рекордсмени, які за сприятливих умов роблять запаси в декілька десятків кілограмів. На картопляних полях вони часом запасають до 50-65 кг картоплі.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 3 місяців. Самці стають статевозрілими раніше за самок, іноді вже у 60-70 днів від народження, проте розмножуватися зазвичай починають тільки наступної весни.

Сбор запасов хомяком

Репродуктивний період у хом'яків звичайних починається незабаром після виходу із зимової сплячки. Залежно від географічної широти та кліматичних умов його початок припадає на березень, квітень або травень, а закінчення на серпень або вересень.

Самці намагаються привернути увагу представниць протилежної статі за допомогою художнього свисту та попискування, виконуваних перед входом в їх нори. Вони спаровуються з максимально можливою кількістю самок, але згодом не виявляють потреби в сімейних зв'язках і не беруть участі у вихованні свого потомства.

Перша вагітність триває близько 20 днів, а наступні вагітності можуть збільшуватися до 27 днів.

При цьому, як правило, більш зрілі та вгодовані самки народжують більше дитинчат. В одному виводку буває від 3 до 12 малюків. Пологи відбуваються в підземному сховищі самки.

Новонароджені хом'ячки важать 4-5 г. Вони народжуються глухими, сліпими, голими та безпорадними. Шерсть у них з'являється на четвертий день. На шостий день хом'ячки пробують тверду їжу, але продовжують харчуватися материнським молоком ще близько 2 тижнів. Очі розплющуються приблизно на дванадцяту добу.

Детёныши хомяка обыкновенного

Гніздо юні степові хом'яки залишають у віці близько 4 тижнів і переходять до самостійного існування. За один сезон самка здатна принести потомство 2-3 рази. Самка може спаровуватися незабаром після пологів.

Молодь стає легкою здобиччю хижаків. До наступної весни доживають менше чверті молодих тварин. Багато з них гинуть в холодні зими від холоду та голоду, не встигнувши створити достатні запаси продовольства на зимовий період.

На чисельності поголів'я так само негативно позначається механічна обробка орних земель і масове використання різних отрутохімікатів в сільському господарстві.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 22-25 см. Вага 200-350 г. Самці трохи більші та важчі за самок. Статура мускулиста та приосадкувата.

Хутро на спині досить яскраво забарвлене в коричневий або жовтувато-коричневий колір. Черевна сторона і кінцівки чорні, а ступні білі. В області голови та носа помітні білі плями.

Ноги добре розвинені. Пальці на лапах озброєні невеликими, але потужними кігтями, пристосованими для копання землі. Хвіст короткий, без шерсті.

Круглі вуха покриті хутром тільки зовні, а всередині позбавлені волосяного покриву. Очі схожі на ґудзики, забарвлені в чорний колір. На кінчику морди розташовані довгі вібриси.

У ротовій порожнині знаходяться 16 зубів. Знизу та зверху є по 2 різці та 6 молярів. У різців немає коренів, тому вони ростуть постійно. Тварина їх стирає, поїдаючи твердий корм.

По обидва боки від губ розташовані місткі защічні мішки, які використовуються для перенесення їжі та дитинчат. У них вміщуються до 50 г зерна. Звірятко може наповнювати їх повітрям, щоб набути великих розмірів і налякати противника.

Шлунок складається з двох камер. У першій камері проходить первинна обробка їжі, а в другій вона остаточно перетравлюється.

Тривалість життя звичайного хом'яка в дикій природі не перевищує 3 років. У неволі він доживає до 5-6 років.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.