Віверові

Гімалайська цівета

24.05.2019

Гімалайська цівета (лат. Paguma larvata) є єдиним представником роду Paguma. Тварина належить до родини Віверових (Viverridae). У М'янмі її використовують як відмінного щуролова. Своїми звичками вона схожа на домашніх кішок або єнотів.

Звірятко при постійному контакті зі своїм власником стає зовсім ручним. Воно обожнює рухливі ігри, тому такому вихованцеві по можливості потрібно виділяти окрему кімнату.

Гималайская цивета фото

У країнах Південно-Східної Азії його м'ясо вживають в їжу. Найбільшою популярністю воно користується серед китайських і в'єтнамських гурманів.

У 2002 році в китайській провінції Гуандун був зареєстрований перший випадок захворювання на атипову пневмонію, викликану зараженням коронавірусом SARS. Він руйнує клітини легеневих альвеол, що призводить до смерті приблизно 10% хворих.

Рік по тому він був виявлений у гімалайських цівет, що продавалися на місцевих ринках. Причиною масового інфікування населення могло бути їх погано просмажене м'ясо.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південно-Східній Азії. Гімалайські цівети мешкають на території Бутану, Камбоджі, Індії, Китаю, Індонезії, Лаосу, Малайзії, М'янми, Непалу, Таїланду, В'єтнаму і Брунею.

Фото гималайской циветы

Тварини населяють субтропічні вологі ліси. Вони часто селяться поблизу людського житла, в тому числі в садах і міських парках. У гірській місцевості зустрічаються на висотах до 2500 м над рівнем моря. На початку ХХ століття цівети були завезені в Японію, де успішно акліматизувалися.

На сьогодні відомо 16 підвидів. Номінативний підвид поширений в передгір'ях Гімалаїв.

Вид вперше описав у 1827 році британський натураліст Чарльз Гамільтон Сміт.

Поведінка

Гімалайська цівета веде нічний спосіб життя. Вдень вона ховається в дуплах дерев, а з настанням сутінків виходить на полювання. Тварина добуває їжу переважно в верхніх ярусах лісу, але часто спускається на поверхню ґрунту.

цивета гималайская фото

Полювати вона полюбляє на ділянках з густою рослинністю, де є більша кількість потенційних жертв. У кожної дорослої особини є своя власна домашня ділянка площею близько одного квадратного кілометра. За ніч звірятко проходить відстань до 2 км.

Під час небезпеки воно бризкає з анальних залоз у свого ворога смердючим секретом. Характерна чорно-біла маска на зразок скунса на обличчі служить попереджувальним сигналом для хижаків. Від їх переслідування звір рятується втечею на верхівку дерева.

Природними ворогами є тигри (Panthera tigris), леопарди (Panthera pardus) і хижі птахи з родини Яструбові (Accipitridae).

Харчування

Гімалайська цівета всеїдна. У більшості регіонів ареалу вона надає явну перевагу стиглим фруктам. Особливо їй подобаються плоди китайського фініка (Ziziphus mauritiana) і фігового дерева (Ficus carica). Крім фруктів тваринка охоче поїдає квіти та молоді пагони багатьох рослин.

Вегетаріанське меню постійно доповнюється дрібними гризунами, пташенятами, амфібіями та комахами.

На селянських подвір'ях хижачка іноді нападає на свійську птицю. За нестачі кормів вона не гребує мертвечиною.

Фото циветы гималайской

Розмноження

Особливості розмноження в природних умовах досі вивчені слабко. Шлюбний період проходить навесні й восени. Самці спаровуються з багатьма самками. Парування продовжується до 30 хвилин.

Вагітність триває близько 60 днів. Протягом року самка може двічі принести потомство.

Пологи відбуваються в гнізді, розташованому в дуплі дерева. У виводку буває від 2 до 4 дитинчат.

Малюки з'являються на світ сліпими й безпорадними. Очі у них розплющуються на дванадцятий день. Вони досягають розмірів дорослих особин у віці близько 3 місяців.

Лактація триває до 4 місяців. Після її закінчення юні цівети переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 50-76 см, а хвоста 48-64 см. Вага 3600-5000 г. Довжина вух близько 5 см. Хутро коротке і щільне.

Фото Paguma larvata

Основний фон забарвлення сіруватий. Часто спостерігається злегка оранжевий, жовтувато-червоний або охристий відтінок. Кінчик хвоста темніший. Кінцівки забарвлені в чорний колір. На лапах по 5 пальців, озброєних висувними кігтями.

Від кінчика носа до середини голови проходить біла смуга. Над і під очима, а також біля основи вух знаходяться білі плями. В анальній області є 4 залози. У ротовій порожнині 38 зубів. У самок по 2 пари сосків.

Тривалість життя в дикій природі близько 10 років. У неволі гімалайська цівета доживає до 15 років.