Тасманійський диявол

31.05.2013

Тасманійський диявол, або сумчастий чорт (лат. Sarcophilus harrisii) належить до родини Дазиурові (Dasyuridae). Він є єдиним представником роду Sarcophilus. Згідно з філогенетичною систематикою він найближчий до кволів (Dasyurus) і тилацинів (Thylacinus cynocephalus), що вимерли у XX столітті.

Ця тварина відіграє важливу роль в екосистемі, оскільки харчується головним чином мертвечиною, перешкоджаючи тим самим виникненню епідемій інфекційних захворювань.

Тасманийский сумчатый дьявол

Сумчастих чортів упродовж багатьох років переслідували фермери, тому вони були майже повністю знищені у першій половині XX століття. Тільки у 1941 році вони були взяті під охорону на острові Тасманія. Міжнародним союзом охорони природи їм надано охоронний статус виду під загрозою вимирання (EN, Endangered species).

Чисельність популяції значно скоротилася впродовж 1990-х років, коли були зафіксовані численні випадки появи лицьової пухлини тасманійського диявола (Devil Facial Tumour Disease). Протягом 12-18 місяців від неї вмирало до 100% хворих тварин.

Вид вперше описав у 1841 році французький натураліст П'єр Буатар.

Поширення

Ще близько 600 років тому тасманійські дияволи жили на території Австралії. Про це свідчать їх викопні останки у південній та південно-східній частині країни.

Зараз ці тварини зустрічаються лише на Тасманії, переважно у її північній частині. Вони населяють внутрішні та прибережні райони, де ростуть негусті ліси. Перевага надається низинам та лісистим місцевостям, розташованим на невисоких пагорбах. У горах сумчасті чорти спостерігаються на висотах до 1500 м над рівнем моря.

Вони нерідко селяться на землях сільськогосподарського призначення та навіть у безпосередній близькості до людського житла. Звірята невибагливі у виборі житла, якщо можуть добути собі достатню кількість їжі.

где обитает тасманский дьявол

У 2020 році 26 тасманійських дияволів були завезені до австралійського національного парку Aussie Ark, розташованого в Новому Південному Уельсі неподалік вершин гори Маунт-Баррінгтон. Вже у квітні наступного року у ньому з'явилося на світ 7 дитинчат.

Поведінка

Тасманійський диявол він веде поодинокий нічний спосіб життя. Кожна доросла особина має власну домашню ділянку. Її площа сягає 12-20 га.

Мисливські угіддя самців більші за домашні ділянки самок. На відміну від самок самці не захищають межі своїх володінь. Самки зазвичай не терплять близької присутності інших самок, виняток становить лише власне потомство жіночої статі.

тасманский дьявол размер

Незважаючи на територіальність, тварини часто користуються сумісними вбиральнями. Молодь нерідко ночує разом в одному лігві. Укриттям найчастіше служать ями під корінням старих дерев або самостійно вириті нори. Зсередини вони вистелені сухою травою.

Вдень хижак ховається у своєму притулку, а з настанням сутінків виходить на полювання та полює до самого ранку. За ніч він пробігає неспішним підтюпцем відстань до 3200 м.

У тварин відмінний нюх та зір, добре розвинені тактильні та смакові рецептори. Вони спілкуються між собою за допомогою різноманітних звукових сигналів та поз тіла. Велике значення в комунікації мають позіхання та піднятий хвіст.

тасманский дьявол опасен для человека

Під час трапези сумчасті чорти видають гучні крики, які перші європейські переселенці сприймали як зойки сатани з пекла. Крики стають просто несамовитими, якщо група поїдає одну тушу.

Дорослі тасманійські дияволи не мають природних ворогів. Потужні щелепи та гострі зуби дозволяють їм легко захиститися навіть від великих хижаків.

На дитинчат і молодих тварин можуть нападати сови, австралійські орли (Aquila audax) і тигрові кволи (Dasyurus maculatus).

Незважаючи на свій жорстокий характер, у неволі сумчасті чорти швидко приручаються та навіть прив'язуються до свого господаря. Подібно до собак вони здатні захищати його до останнього подиху та сміливо кидаються в атаку на будь-якого кривдника. Під час сильного стресу такі захисники видають дуже неприємний запах на кшталт скунсів (Mephitidae).

Харчування

Раціон складається з дрібних ссавців, птахів, жаб, рептилій та комах. Тасманійські дияволи нерідко нападають на свійських тварин, зокрема на ягнят, кіз та овець.

Вони можуть впоратися зі здобиччю розміром з невеликого валабі (Notamacropus), проте більше полюбляють ласувати трупами великих ссавців.

За один раз тварина може з'їсти до 40% маси свого тіла протягом 30 хвилин. Вона з'їдає здобич цілком, разом із внутрішніми органами, кістками та вовною.

Сумчасті чорти відривають від туші сильними щелепами великі шматки м'яса. Вони їх проковтують, майже не розжовуючи.

Зрідка поїдаються ягоди, фрукти, соковиті бульби та коріння рослин.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 20-24 місяців. Шлюбний період проходить у південній півкулі з березня до квітня. У цей час самці влаштовують між собою запеклі бої за право спарюватись із самками. Іноді такі бійки закінчуються смертю одного із учасників.

тасманский дьявол сколько осталось

Переможці спарюються з багатьма самками. Саме спарювання дуже грубе. Самець часто кусає свою партнерку та йде від неї незабаром після її запліднення. Надалі він не переймається вихованням потомства.

Вагітність триває від 20 до 22 діб. Самка народжує від 2 до 3, дуже рідко 4 дитинчат. Вони одразу ж після народження потрапляють у сумку матері, яка відкривається назад. У ній малюки прикріплюються до одного із чотирьох сосків.

У материнській сумці малюки залишаються протягом наступних 4-5 місяців.

Потім вони вибираються з неї та починають вивчати околиці навколо свого лігва. Коли мати йде на полювання, вони залишаються у ньому самі.

Тасманский дьявол Чем питается

Молочне годування продовжується до півроку. Після його закінчення мати годує малюків спочатку відригнутою їжею, а потім приносить їм мертвих тварин.

У віці 8-9 місяців молодь розлучається з матір'ю та переходить до самостійного існування. Смертність на першому році життя дуже висока і часом сягає 70%.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 53-65 см, а хвоста 20-25 см. Висота в загривку 28-33 см. Вага 6-13 кг. Самці більші та важчі за самок.

Основне тло забарвлення варіюється від чорно-коричневого до чорнуватого кольору. На горлі та задній частині тулуба знаходяться білуваті плями. Хвіст повністю покритий хутром. Він широкий біля кореня й трохи звужується до кінчика. У ньому накопичується запас жиру на період відсутності корму.

Sarcophilus laniarius

Статура присадкувата та мускулиста. Хутро густе. Кінцівки короткі. Пальці на лапах озброєні гострими кігтями.

Голова велика та характеризується ротом, який можна широко відкрити. Сильні щелепи розкушують навіть товсті кістки.

В області рила знаходяться довгі вібриси, які використовуються для орієнтації в просторі. Округлі великі вуха зсунуті далеко назад з боків голови та мають стоячу форму. Відносно маленькі очі спрямовані вперед.

Тривалість життя тасманійського диявола у дикій природі становить 7-9 років.