Соколоподібні

Балабан

11.02.2020

Балабан (лат. Falco cherrug) відноситься до родини Соколові (Falconidae). Він з давніх часів високо цінувався шанувальниками соколиного полювання. Вважалося, що своєю універсальністю та мисливським талантом цей хижий птах значно перевершує кречета (Falco rusticolus) і сапсана (Falco peregrinus). Він може ловити в повітрі пернатих, а на землі наземних тварин.

Балобан фото

У період з 1993 по 2012 рік чисельність популяції скоротилася на 50%. Її невеликий приріст спостерігався тільки в Європі та Монголії. За найоптимістичнішими оцінками на сьогодні загальна чисельність популяції оцінюється в межах від 6400 до 15400 гніздових пар.

Її скорочення пояснюється не тільки використанням отрутохімікатів в сільському господарстві та знищенням звичних місць гніздування, а й виловом молодих птахів для соколиного полювання. Імовірно щорічно відловлюють до 8000 особин, які продаються на ринках Близького Сходу і Центральної Азії.

Міжнародним союзом охорони природи балабан визнаний вимираючим видом. Його вперше описав у 1834 році британський натураліст Джон Едуард Грей.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від Центральної Європи через Близький Схід і Центральну Азію до північних провінцій Китаю. На заході його межа проходить уздовж Дунаю на території Австрії, а на півночі уздовж 56° північної широти.

Балабани населяють переважно савани й степи з бідною деревною рослинністю. У гірській місцевості вони зустрічаються на висотах до 1300 м над рівнем моря.

фото балобан

За винятком птахів, що мешкають на півдні ареалу, представники цього виду здійснюють сезонні міграції. Вони зимують в Ефіопії, Північній Африці, Індії, на заході Китаю та на Аравійському півострові. На зимівлі балабани часто є сусідами з середземноморськими соколами (Falco biarmicus).

Відомо 8 підвидів. Номінативний підвид гніздиться на території від Південно-Східної Європи та Ірану до Алтаю, а зимує в Африці та Індії.

Поведінка

Балабан веде денний спосіб життя. Найчастіше він полює на відкритих просторах, де є поодинокі дерева або скелі, які використовуються як спостережні пункти. Його приваблюють сільськогосподарські угіддя, рівнинні та скелясті місцевості, які межують з лісами. Для нього не настільки важливий сам біотоп, як кількість пернатої дичини, на яку можна полювати.

Цей хижак дуже наполегливий. Визначившись з жертвою, він може довго її переслідувати в горизонтальному польоті та навіть знаходити в заростях. Таку його особливість в минулому використовували на Близькому Сході для полювання на газелей і зайців. Балабан переслідував здобич до тих пір, поки вона вибивалася з сил та її наздоганяли салюки (перські хорти).

сокол балобан скорость

Він може годинами парити в повітрі, виглядаючи потенційну жертву, або чекати її в засідці. Самки завжди домінують над самцями й нерідко відбирають у них спійману здобич.

Подружні пари зазвичай гніздяться на відстані 3-6 км один від одного. Площа їх мисливських володінь коливається від 16 до 62 квадратних кілометрів в залежності від кількості харчових ресурсів.

Птахи спілкуються між собою за допомогою звукових сигналів і характерних поз. Демонструючи свою агресивність, вони встають прямо, розправляють крила, розпушують лицьові пір'я, шиплять, хихикають і тупають ногами. Так вони найчастіше відганяють зловмисників від своїх пташенят.

Щоб показати свою миролюбність, балабани починають кланятися. Своє підпорядкування вони також висловлюють поклонами, але повертають дзьоб в сторону.

Харчування

Протягом сезону розмноження в раціоні переважають дрібні ссавці. Їх частка в повсякденному меню може становити 60-90%. Балабани в цю пору активно полюють на зайців (Lepus), хом'яків (Cricetinae), ховрахів (Spermophilus), піщанок (Gerbillidae), тушканчиків (Dipodidae) і пищух (Ochotona).

фото Falco cherrug

Поза гніздовим періодом їх жертвами стають в основному наземні види птахів, чаплі, качки, голуби, сови, боривітри та луні (Circinae). Хижаки також харчуються великими ящірками. Молодь охоче годується комахами, переважно жуками.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 2-3 років. Самки стають статевозрілими раніше самців. Балабани утворюють моногамні сімейні пари, які зберігаються протягом декількох років.

До своїх гніздівель вони повертаються наприкінці лютого, а в першій половині березня приступають до шлюбних ігор. Щоб привернути увагу самок, самці влаштовують справжні повітряні шоу. Вони довго парять над своїми домашніми ділянками, показують фігури вищого пілотажу і голосно кричать.

Демонстрацію своїх умінь вони закінчують приземленням біля місця розташування майбутнього гнізда. Утворенні пари скріплюють шлюбні узи численними поклонами. Самці приносять самкам і дарують їм спійману здобич, доводячи, що вони будуть добрими годувальниками.

сокол балобан информация

Гніздо розташовується на високих деревах, а там, де їх немає – серед каменів на голих скелях або на голій землі. Як і багато інших соколів, балабани зазвичай не будують власних гнізд, а використовують порожні гнізда канюків, орлів, стерв'ятників, воронів, сірих чапель або білих лелек. Іноді вони гніздяться навіть в просторих шпаківнях.

Спарювання можуть відбуватися по кілька разів на добу протягом від 4 до 8 тижнів перед відкладанням яєць.

Самка відкладає наприкінці квітня або на початку травня від 2 до 6, в середньому 4 яйця. Вони забарвлені в бежевий колір і рясно вкриті коричневими цяточками.

Насиджування починається після відкладання третього яйця. Кладку насиджують обидва партнери. Самець приносить корм самиці, а вона залишає гніздо лише на нетривалий час, щоб розім'яти м'язи. Тривалість інкубації 28-30 днів.

Пташенята з'являються на світ сліпими й безпорадними. На крило вони стають у віці 45-50 днів, а ще приблизно через місяць переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 45-458 см, а хвоста 18-23 см. Розмах крил 105-130 см. Самці важать 700-900 г, а самки 1000-1300 г. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній.

Характерною особливістю є світлий окрас голови, який відрізняє балабанів від інших споріднених видів.

 Falco cherrug

Верхня частина тіла покрита пір'ям темно-коричневого кольору, верх хвоста світло-коричневий. Нижня частина кремова, злегка строката і з темними поздовжніми смужками. Від сапсана птах відрізняється більшими розмірами, ширшими крилами та довшим хвостом.

Очі карі, дзьоб сірий. Восковиця у старих птахів жовта, а у молодих – сіро-синя.

Тривалість життя балабана в дикій природі рідко перевищує 5-7 років. У неволі він доживає до 15-20 років.