Рукокрилі

Нетопир карлик, або малоголовий нетопир

01.06.2020

Нетопир карлик, або малоголовий нетопир (лат. Pipistrellus pipistrellus) належить до родини Лиликові (Vespertillionidae). Цей гладконосий кажан є найдрібнішим рукокрилим ссавцем на європейському континенті. Розмах його крил не перевищує 25 см, а він сам зі складеними крилами може навіть поміститися в сірниковій коробці.

Нетопырь-карлик фото

Малоголовий нетопир є одним з найпоширеніших видів кажанів в Центральній Європі. В останні десятиліття намітилася тенденція до зниження чисельності його популяції, що пов'язано з руйнуванням природного місця існування, масового застосування в сільському господарстві пестицидів та інсектицидів.

Небезпеку становлять також збільшення кількості джерел ультразвукового випромінювання та вітрогенераторів. Майже 20% жертв, загиблих під час зіткнення з лопатями вітроелектричних установок, складають нетопири карлики.

Вид вперше описав як Vespertillio pipistrellus у 1774 році німецький натураліст Йоганн Християн фон Шребер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Палеарктиці. Він простягається від південних регіонів Скандинавії на півночі, Англії та Ірландії на заході до західної частини Північної Африки та Близького Сходу на півдні. Східний кордон ареалу проходить через Японію, Корейський півострів і Китай до Тайваню.

фото нетопыря-карлика

Нетопир карлик широко поширений на островах Середземного моря, включаючи Сицилію, Крит і Корсику.

На сьогодні відомо 2 підвиди. Підвид Pipestrellus pipestrellus aladdin зустрічається в Центральній Азії.

Малоголові нетопири населяють різні типи ландшафтів, міста і села. У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 2000 м над рівнем моря.

Поведінка

Нетопири карлики – істоти надзвичайно товариські. Вони можуть утворювати великі колонії, що налічують на зимових квартирах до 2000 тварин. Вагітні самки живуть групами з 20-50, зрідка до 200 особин.

Представники цього виду відносно нечутливі до холоду. У теплі зимові дні вони можуть залишати свої укриття та вилітати на пошуки їжі. На більшій частині займаного ареалу тварини впадають в зимову сплячку, але її основна фаза триває всього лише 2-4 тижні. Пробудження настає часто вже на початку березня.

фото малоголового нетопыря

Зимують кажани в печерах, занедбаних штольнях і шахтах, де взимку зберігається температура в межах 2°-8°С і висока вологість. Зазвичай їх зимівлі розташовуються у 10-25 км від літніх колоній.

Найбільша зимівля кажана-карлика знаходиться в печері Ерня в Словаччині недалеко від села Задель, що розташоване в Кошицькому краї біля кордону з Угорщиною. Там щороку зимують до 30-40 тисяч тварин.

Малоголовий нетопир не боїться близької присутності людини. Він часто селиться під дахами будинків або в господарських будівлях.

Ці рукокрилі ссавці ведуть переважно осілий спосіб життя, але за несприятливих умов вони здатні здійснювати тривалі міграції на відстань кількох сотень кілометрів. До міграцій більш схильні самці. Самки, як правило, вкрай неохоче змінюють свої мисливські володіння.

малоголовый нетопырь фото

Нетопир карлик не є занадто швидким літуном, але він вміє вправно маневрувати серед гілок дерев. Орієнтуватися в просторі та полювати йому допомагає ехолокація. Він видає два типи ультразвукових сигналів: короткі з частотою 56-80 кГц і тривалістю близько 4 мс і довгі з частотою 42-51 кГц, що тривають до 10 мс.

Це неспокійна і досить знервована тварина, вона чуйно реагує на найменші подразники. Її серце б'ється до 700 разів на хвилину, а політ поривчастий і зигзагоподібний.

Головними природними ворогами вважаються сови (Strigiformes), боривітер звичайний (Falco tinnunculus) і лісовий тхір (Mustela putorius).

Харчування

На полювання нетопири карлики вилітають рано ввечері ще до настання сутінків. Пік їхньої активності припадає на першу годину після заходу сонця. В середньому вони відлітають на годівлю від своїх схованок на відстань 1500-1800 м. У пошуках їжі вони летять на висоті від 2 до 10 м над землею.

фото Pipistrellus pipistrellus

Раціон складається з літаючих комах. Кажани годуються совкоподібними метеликами (Noctuoidea), комарами-довгоногами (Tipulidae), мухами (Brachycera), одноденками (Ephemeroptera) і різними довговусими комахами (Nematocera).

У субтропіках нетопир-карлик активно поїдає москітів (Phlebotominae), а в зоні помірного клімату ґедзів (Tabanidae), кровосисних комарів (Culicidae) і мошок (Simuliidae).

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає восени на першому році життя, а у самців в наступному сезоні. Після зимової сплячки в змішаній колонії представники протилежних статей розділяються. Самки живуть в материнських колоніях, а самці поодинці. Коли молодь вже не потребує опіки своєї матері, статева сегрегація закінчується.

Спарювання відбуваються в місцях гону з другої половини серпня до кінця вересня.

Самці патрулюють зайняту територію діаметром до 250 м і захищають її від вторгнення конкурентів. Вони здійснюють шлюбні польоти, зваблюючи партнерок сильним мускусним запахом і спеціальними криками. Деяким щасливчикам вдається зібрати гарем з 6-10 самок.

Після спарювання у самок відбувається відкладене запліднення. Розвиток ембріонів може початися через 8 місяців в залежності від кліматичних умов наступної весни після виходу із зимової сплячки. Сама вагітність триває від 35 до 51 днів.

 Pipistrellus pipistrellus

Самки зазвичай народжують двійнят з червня до початку липня. Значно рідше буває тільки одне дитинча. Малюки розвиваються швидко і стають на крило вже у віці 3-4 тижнів.

Молочне годування триває до 42 днів. По його закінченні молоді нетопири карлики переходять до самостійного існування. На півдні ареалу самки здатні приносити потомство двічі на рік.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 35-50 мм, а хвоста 25-30 мм. Розмах крил найчастіше становить 17-20 см. Вага 3-8 г.

нетопырь

Крила вузькі й утворені літальною перетинкою (патагіумом). Собою вони являють мембранну структуру у вигляді складки шкіри.

Вушні раковини звужуються у верхній половині. Кінчик вух закруглений всередину. У нижній частині зовнішнього краю є невеликий зубоподібний горбик.

Густе хутро забарвлене в чорно-коричневий, іржаво-коричневий або жовтувато-коричневий колір. Літальна перетинка, вуха та обличчя темно-сірі або майже чорні.

Тривалість життя нетопира карлика досягає 9 років.