Птахи

Жовтодзьобий токо

29.05.2019

Жовтодзьобий токо (лат. Tockus flavirostris) належить до родини Птахів-носорогів (Bucerotidae). Цей птах відрізняється вродженою цікавістю і доброзичливим грайливим характером. Він легко приручається і прив'язується до свого власника. В Африці його часто тримають вдома як домашнього улюбленця. В африканській міфології він вважається символом подружньої вірності.

Токо желтоклювый фото

Чоловік замуровує свою другу половину в дуплі дерева і посилено годує в період насиджування яєць і перших тижнів життя пташенят, що вилупилися. Самиці доводиться перебувати весь цей час в ув'язненні, покладаючись виключно на щедрість і турботу свого годувальника. За цей час вона встигає пережити линьку і вилетіти з гнізда вже з новими пір'ям.

Вид вперше описав в 1835 році німецький зоолог Вільгельм Петер Едуард Рюпель.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Центральній і Південно-Східній Африці. Жовтодзьобий токо мешкає на території Джибуті, Еритреї, Ефіопії, Кенії, Південного Судану, Танзанії та Уганди. Зрідка його спостерігають в Анголі, Мозамбіку, Зімбабве, Ботсвані, Намібії й північних регіонах ПАР.

Птахи населяють сухі місцевості в зоні тропічного і субтропічного клімату, де випадає мало опадів.

Вони віддають перевагу саванам з острівцями деревної і чагарникової рослинності, околицям акацієвих лісів і гаїв мопане (Colophospermum mopane).

Фото Tockus flavirostris

На високогір'ях пернаті селяться на висотах до 1500 м над рівнем моря. Загальна площа займаного ареалу близько 1 млн квадратних кілометрів.

Поведінка

Жовтодзьобі токо живуть невеликими сімейними групами, в яких буває від 10 до 20 особин. У шлюбний період вони розпадаються на подружні пари.

Вночі вся група спить на одному дереві, а з першими променями сонця вирушає на пошуки їжі. Нерідко для спільної ночівлі збираються разом кілька сімейних груп.

Порівняно маленькі крила не дають птахам можливості здійснювати тривалі перельоти. Літають вони тільки на короткі дистанції, швидко махаючи крилами й переходячи на хвилеподібний політ.

На поверхні ґрунту жовтодзьобий токо пересувається дуже рідко. Більшу частину часу він проводить у кронах дерев. Його головними природними ворогами є хижі птахи, змії та примати.

Фото желтоклювого токо

Пернаті ведуть осілий спосіб життя. У сухий сезон вони роблять нетривалі міграції на найближчі височини. Після закінчення посухи вони повертаються до звичних місць проживання.

Харчування

Жовтодзьобі токо всеїдні, але харчуються переважно різними комахами. У їх раціон входять жуки, терміти, коротковусі прямокрилі (Caelifera) і павукоподібні (Arachnida). Періодично вони поїдають пташині яйця та чужих пташенят.

Фото токо желтоклювого

Близько 20% меню складають фрукти, насіння та ягоди. Незначне місце в ньому займають дрібні гризуни та ящірки. Зрідка з'їдаються трупи ссавців, яких можна проковтнути за один раз.

Птахи люблять спостерігати за карликовими мангустами (Helogale parvula), що розорюють термітники.

Після їх відходу вони ласують уцілілими термітами. З почуття вдячності вони завжди гучними криками попереджають своїх чотириногих друзів про наближення хижаків.

Розмноження

Статева зрілість настає наприкінці першого року життя. Як правило, птахи заводять власні сім'ї не раніше 2-3 років.

У західній і східній частині ареалу шлюбний період проходить з січня по квітень, а на півдні з листопада по грудень. Жовтодзьобі токо утворюють моногамні пари, в яких партнери зберігають вірність один одному аж до смерті одного з них.

Гніздо розташовується в дуплі дерева на висоті 2-5 м над землею.

Разом з самкою його замуровує самець за допомогою глини та бруду. Залишається лише невелика вертикальна щілина, крізь яку він постачає своїй дружині їжу.

Tockus flavirostris)

Самка відкладає 3-4 білуваті яйця. Інкубація триває 24-25 днів. Коли пташенятам виповнюється близько 4 тижнів, самець випускає самку на волю. Удвох вони знову замуровують вхідний отвір і годують своїх нащадків комахами й личинками протягом місяця. Потім батьки розмуровують своє потомство і разом з ним приєднуються незабаром до будь-якої сімейної групи.

Опис

Довжина тіла дорослих особин близько 40-46 см. Самці важать 225-275 г, а самки 170-191 г. Довжина дзьоба у самців 79-94 мм, а у самок 62-80 мм.

Довгий дзьоб забарвлений у жовто-оранжевий колір і загнутий вниз. Шкіра на обличчі чорна. Горловий мішок рожевий або червонуватий, майже повністю прикритий пір'ям.

Пір’я на нижній частині тіла біле. Груди й шия сірі. На грудях помітні чорні цяточки. Спина чорна, з численними білими плямами. Від дзьоба до потилиці через всю голову проходить коричнева смуга.

Чорнуваті кінцівки закінчуються лапами з чотирма пальцями. Три з них спрямовані вперед, а один назад. На кожному пальці є міцний чорний кіготь.

Тривалість життя жовтодзьобого токо 8-10 років.