Птахи

Королівський пінгвін

16.02.2018

 

Королівський пінгвін (лат. Aptenodytes patagonicus) належить до родини Пінгвінові (Spheniscidae). Своїми розмірами він поступається тільки імператорському пінгвінові (Aptenodytes forsteri), але перевершує його більш яскравим вбранням. Самим знаменитим представником цього виду став самець на ім'я Нільс Улаф з Единбурзького зоопарку в Шотландії. У 1972 році він був прийнятий на почесну службу в норвезьку королівську гвардію в чині єфрейтора і став емблемою Королівського единбурзького параду військових оркестрів.

Королевский пингвин фото

За старанне ставлення до служби пінгвін 15 серпня 2008 року під час візиту норвезького короля Гаральда V в Единбург був удостоєний звання лицаря, а його бронзова статуя з'явилася біля входу в місцевий зоопарк. З цього дня до нього слід звертатися тільки Сер Нільс Улаф III.

22 серпня 2016 року королівський пінгвін урочисто отримав чин бригадного генерала і став першим птахом в історії Норвегії, який дослужився до такого високого звання.

Розповсюдження

Даний вид гніздиться на субантарктичних островах між 45° і 55° південної широти. Існують 2 підвиди: A.p. patagonicus і A.p. halli. Королівські пінгвіни переважно уникають зони дрейфуючих льодів і утворюють колонії вище їх кордонів. Найбільші гніздові колонії є на островах Південна Георгія, Маккуорі, Херд, Макдональд, Кергелен і Принца Едварда.

На Фолклендських островах королівські пінгвіни гніздяться разом з субантарктичними (Pygoscelis papua). У Патагонії спостерігаються багато птахів під час линьки, найчастіше на острові Естадос архіпелагу Вогняна Земля. Невелика колонія розташована в Магеллановій протоці. Більшість колоній знаходиться на самому березі й тільки на острові Крозе в 1300-1500 м від прибережних вод.

Лежбище королевских пингвинов

Точні межі ареалу поза гніздовим періодом досі достовірно невідомі. Нерідко окремі екземпляри досягають узбережжя Південної Африки, Австралії, Нової Зеландії та Антарктичного півострова. Чисельність популяції оцінюється приблизно в 3-4 млн особин, з них тільки на території Південної Георгії гніздиться понад 200 тисяч.

Поведінка

Більшу частину часу королівські пінгвіни проводять у воді. У пошуках їжі вони неспішно пересуваються у водному середовищі з середньою швидкістю близько 6-10 км/год. На суші пернаті ходять перевальцем на відміну від споріднених видів, що пересуваються часто підстрибом.

Близько 30% птахів відновлюють подружні стосунки зі своїми партнерами на наступний рік, інші вважають за краще створювати нові пари. Один одного вони впізнають за допомогою коротких односкладових криків, які тривають від 0,4 до 0,8 секунди. Пернаті активно перегукуються на суходолі, задираючи дзьоби вгору.

У шлюбний період їх крики стають багатоскладовими. На початку сезону вони порівняно короткі, а після утворення подружніх пар довші.

Так подружжю легше знайти своїх партнерів в невимовному шумі численної колонії. Тривалість крику пташенят не перевищує півсекунди. На нього реагують тільки їх батьки, інші не звертають уваги.

Пара королевских пингвинов

Королівські пінгвіни не вміють літати, але прекрасно плавають. Вони можуть занурюватися на глибину до 300 м і залишатися під водою кілька хвилин, в середньому близько п'яти. Природжені нирці здійснюють понад 150 занурень протягом дня. Більше ніж половина з них здійснюються на глибину понад 50 м. У світлий час доби занурення глибші, а вночі зазвичай не перевищують 30 м. Насичення організму киснем відбувається завдяки значній концентрації міоглобіну в скелетних м'язах і серці.

Харчування

Раціон складається з дрібної риби, антарктичного криля (Euphausia superba) і двозябрових головоногих молюсків (Coleoidea).

За одне полювання ненажерливий пінгвін здатний з'їсти до 20 кг корму. Їжу пернаті добувають собі у відкритому морі. У гніздовий період місця їх жирування нерідко знаходяться у 200 км від колонії. Щоб підкріпитися, їм зазвичай доводиться проплисти близько 30 км в один кінець. Королівські пінгвіни, що вигодовують пташенят, полюють групами, які часом складаються з декількох сотень або тисяч особин.

На суші у них немає природних ворогів. Тільки яйця і юні пташенята можуть стати здобиччю хижих птахів. Головну загрозу для них представляє буревісник гігантський (Macronectes giganteus). У морі їх підстерігають косатки (Orsinus orca) і морські леопарди (Hydrurga leptonyx).

Розмноження

Статева зрілість настає на третьому році життя, але подружні пари найчастіше утворюються ближче до 6 років. Через вкрай суворі для вирощування потомства кліматичні умови вони змушені вести моногамний спосіб життя. Інкубація і вигодовування пташенят займає в цілому близько 14 місяців, тому птахи можуть виростити тільки 2 нащадків протягом 3 років.

Ці пінгвіни гніздяться зазвичай на низькій рівнинній місцевості в безпосередній близькості до моря. Шлюбний період починається у листопаді. У грудні самка відкладає одне велике зеленувато-біле яйце вагою приблизно 310 г.

Забота королевского пингвина о птенце

На час інкубації батьки втрачають частину оперення на ногах, щоб було зручніше тримати й зігрівати яйце теплом свого тіла. Вони змінюються кожні дві-три тижні, щоб вільний від насиджування партнер мав змогу вирушити на годівлю.

Інкубація триває в середньому 55 днів. Пташеня протягом наступних 9 місяців потребує постійної батьківської турботи й опіки.

Перші 30-40 днів життя воно знаходиться між ніг одного з батьків, поки повністю не покриється густим теплим коричневим пухом і не зможе саме регулювати температуру свого тіла. Ще приблизно через півтора тижня зміцнілі пташенята збиваються в дитячі групи, а їх зголоднілі батьки відпливають на полювання. Малюкам доводиться несолодко, іноді вони залишаються без їжі до двох місяців і втрачають до 70% своєї маси.

У віці 13 місяців у них починається змінюватися дитячий пух на доросле пір’я. Після закінчення линьки вони розлучаються з батьками й переходять до самостійного існування. Тепер самка після тривалого відпочинку знову відкладає яйце, тепер уже в лютому. Наступне покоління з'являється на світ у квітні.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 85-95 см. Вага коливається від 10 до 16 кг. Яскраво виражений статевий диморфізм відсутній. Самки трохи менші, легші та стрункіші за самців. Оперення на голові, горлі й підборідді чорне. Відразу після линьки воно має зеленуватий відтінок. На задній частині голови розташовані характерні жовті або помаранчеві плями, які у вигляді тонкої лінії йдуть через шию до верхньої частини грудей.

 Семейка Aptenodytes patagonicus

Спина від голови до хвоста забарвлена ​​в сріблястий сіро-блакитний колір. Пір'я на ній перед линянням стають матовими з коричневим відтінком. Чорна лінія шириною близько 1 см проходить від горла до підстав крил.

Верхня частина грудей жовто-помаранчева і поступово світлішає в напрямку білої нижньої. Інша частина тіла біла. Нижня сторона крил біла з чорною облямівкою. Довжина довгого і вузького дзьоба 13-14 см. Зверху він чорнуватий, а знизу на дві третини помаранчевий. Ноги і лапи темно-сірі. Райдужка очей коричнева.

Тривалість життя королівських пінгвінів досягає 20 років.