Псові

Великий шакал, африканський золотий вовк

31.10.2019

Великий шакал, або африканський золотий вовк (лат. Canis anthus) відноситься до родини Псових (Canidae). Ця тварина в Стародавньому Єгипті використовувалося для зображення богів Анубіса й Упуаута. Вони обидва були хранителями кордону між земним життям і потойбічним світом. Перший вів мертвих на південь, а другий на північ.

Большой шакал фото

Серед єгиптян досі поширені повір'я, що великі шакали володіють гіпнотичним впливом на живих істот. Особливо чутливі до них домашні кури, які падають непритомними з сідала від однієї їх близької присутності. В Єгипті шакалячі очі вважаються ефективним засобом від порчі, а серце захищає від нападу диких звірів. Язик заведено підкидати до будинку недругів, щоб пересварити домочадців між собою, а м'ясом шакала лікують безумство та епілепсію.

У Марокко народні лікарі використовують жир для змащування шкіри, а м'ясо для лікування простудних захворювань. Спалювання кишок посеред хати сприяє підвищенню фертильності подружньої пари, а жовчний міхур допомагає жінкам розлучитися з обридлим чоловіком.

фото большого шакала

Вид вперше описав у 1820 році французький зоолог Фредерік Кюв'є. До 2015 року він вважався підвидом звичайного шакала (Canis aureus). Генетичні дослідження вказують на його близькість з сірим вовком (Canis lupus), еволюційні шляхи з яким розійшлися близько 1,3 млн років тому.

Зовнішня схожість з іншими представниками сімейства Canidae, що мешкають в Африці, пояснюється конвергенцією, викликаною адаптацією до умов навколишнього середовища.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній і Східній Африці. Його південна межа простягається від Сенегалу на заході до півночі Танзанії на сході.

африканский золотой волк

Африканський золотий вовк полюбляє сухе середовище проживання. Його приваблюють напівпустелі, сахель, савани й луки. Він зустрічається в пустелі Сахара за винятком вкрай посушливих ландшафтів, а на північноафриканського субтропічному узбережжі в соснових лісах і дубових гаях.

У Сомалі на півдні Ефіопського нагір'я великі шакали спостерігаються на висотах до 3500 м над рівнем моря. Найчастіше вони зустрічаються на відкритих просторах.

Найбільша популяція мешкає в Танзанії на території Національного парку Серенгеті. Її щільність перевищує одну тварину на квадратний кілометр. У Східній Африці золотий вовк сусідить з чепрачним (Canis mesomelas) і звичайним шакалом (Canis aureus).

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид поширений в Сенегалі.

Поведінка

Великий шакал веде переважно сутінковий і нічний спосіб життя. У ряді регіонів він проявляє активність і у світлий час доби. Тварина мало побоюється людини, тому часто селиться поблизу населених пунктів.

Африканські вовки живуть поодинці, парами, невеликими сімейними групами або зграями в залежності від кліматичних умов і достатку кормової бази.

Найбільш поширеною соціальною одиницею є батьківська пара зі своїм потомством.

Домашня ділянка складається з ядра площею від 0,3 до 3 квадратних кілометрів і зовнішньої вільної території, площа якої може бути в десятки разів більше. Мисливські угіддя кількох власників часто перетинаються між собою. Їх кордони посилено мітяться сечею усіма членами зграї.

фото африканского золотого волка

Тварини дуже товариські й галасливі. Вони спілкуються між собою за допомогою різноманітних звукових сигналів, що включають виття, гавкіт, плач, гарчання та щось схоже на істеричний сміх або хихикання.

Головними природними ворогами є плямисті гієни (Crocuta crocuta), меншою мірою небезпеку становлять леви (Panthera leo) і леопарди (Panthera pardus).

Харчування

Великі шакали всеїдні. Близько 60% раціону займають різні хребетні тварини. Їх здобиччю стають ящірки, птахи, змії, дрібні й середні ссавці. У повсякденному меню переважають зайці та гризуни. Хижакам вдається успішно полювати на антилоп, зебр і навіть блакитних гну (Connochaetes taurinus). Нерідко вони навідуються на селянські подвір'я й загризають свійську худобу та птицю.

Через брак великої здобичі золоті вовки задовольняються равликами, мурахами, термітами, жуками й скорпіонами. Вони охоче поїдають злакові культури та фрукти. Особливо їм подобаються фініки, абрикоси, вишні, дині, качани молодої кукурудзи, плоди корд (Cordia) і зизифуса (Ziziphus).

У прибережних районах великі шакали їдять рибу. Вони з явним задоволенням риються на звалищах у пошуках харчових відходів і не гребують падлом. Біля великих туш збираються до десятка їдців. Під час такого бенкету вони з особливою агресивністю відганяють стерв'ятників.

Хижаки найчастіше полюють поодинці або парами. Свою жертву вони наздоганяють, підкравшись на близьку відстань, але також здатні довго її переслідувати. Зазвичай переслідування обмежується дистанцією до 3 км.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Шлюбний період на більшій частині ареалу проходить з жовтня по грудень. Потомство зазвичай з'являється ранньою весною на початку сезону дощів, коли приходять стада копитних тварин. У Північній Африці пік народжуваності спостерігається з березня по травень.

Вагітність триває близько 63 днів.

Самка приносить від 1 до 9 (в середньому 4-5) цуценят у своєму лігві, яке найчастіше розташовується в покинутих норах трубкозубів (Orycteropus afer) або бородавочників (Phacochoerus africanus). До гніздової камери веде тунель довжиною 2-3 м на глибині 50-100 см. У лігва є до 3 окремих виходів.

Малюки народжуються сліпими й безпорадними. Очі у них розплющуються на дев'ятий день, а ще за 2 дні прорізуються перші зуби. Молочне годування триває від 8 до 10 тижнів. Потім цуценята переходять на тверду їжу. Корм їм приносять батьки й старші побратими з попереднього виводка.

Опис

Довжина тіла 74-90 см. Вага 7-16 кг. Довжина хвоста 27-34 см. Тварини, що живуть на півночі ареалу, значно більші за своїх південних одноплемінників. Самки приблизно на 12% легші за самців.

Canis anthus

Статура струнка, сухорлява, з довгими кінцівками. Вуха прямі, загострені, довжиною 10-11 см.

Основний фон забарвлення золотистий, але залежно від пори року варіюється від кремово-жовтого до темно-коричневого кольору. На спині суміш чорного, коричневого і білого волосся утворює якусь подобу сідла. Живіт світліший, з кремовим відтінком.

Темні плями на грудях, підборідді та обличчі розподіляються в індивідуальному порядку. Густий хвіст закінчується темнуватим кінчиком. У самок є 4 пари сосків. Ніс має подовжену форму.

Тривалість життя африканського золотого вовка близько 14 років.