Псові

Шакал смугастий

16.01.2019

Шакал смугастий (лат. Canis adustus) належить до родини Псові (Canidae). У дикій природі він є переносником сказу, тому безжально знищується місцевим населенням. До різкого скорочення популяції на початку ХХ століття привела епідемія хвороби Каре (собачої чуми), викликаної масовим завезенням собак європейськими колоністами.

Полосатый шакал фото

Щеня, що потрапило до людини в ранньому віці, легко адаптується до нових умов. При ласкавому поводженню з ним воно виростає цілком пристойним компаньйоном і прив'язується до свого господаря. Такий вихованець своїми звичками мало відрізняється від звичайних собак.

Згідно з генетичними дослідженнями, які провела у 2005 році Керстін Ліндбад-Тох, професор порівняльної геноміки в Упсальському університеті (Швеція), в сестринську групу цієї тварини входять червоні вовки (Cuon alpinus) і дикі африканські пси (Lycaon pictus).

Вид вперше описав у 1847 році шведський зоолог Карл Якоб Сундеваль.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює більшу частину території африканського континенту на південь від Сахари. Він простягається від західного узбережжя Гвінеї та Сенегалу до Східної Африки. На півдні межа ареалу проходить через Намібію, Ботсвану і північні регіони ПАР.

У північно-західній частині він перетинається з ареалом африканського золотого вовка (Canis anthus), а на півдні й сході межує з чепрачним шакалом (Canis mesomelas). Таке сусідство часто призводить до витіснення володаря смугастої шкури в менш комфортні для нього трав'янисті ландшафти.

Тварина пристосована до існування в різних біотопах.

Вона уникає відкритих саван, густих лісових масивів і сухих пустельних місцевостей, віддаючи перевагу околиць лісів і бушу. Досить часто її можна помітити на оброблюваних сільськогосподарських землях і в населених пунктах. В горах вона зустрічається на висотах до 2700 м над рівнем моря.

Нині систематики виділяють 6 підвидів. Номінативний підвид поширений від Західної Африки до Анголи. Загальна чисельність популяції оцінюється в 3 млн особин.

Фото полосатого шакала

Поведінка

Смугастий шакал веде переважно нічний спосіб життя. Вдень він відпочиває у своєму притулку і лише зрідка залишає його протягом світлого часу доби. Як укриття використовуються нори або важкодоступні зарості чагарників.

Тварини утворюють моногамні сім'ї, які зберігаються аж до самої смерті одного з партнерів. Інколи вони живуть сімейними групами, в яких буває до 6-7 особин.

Кожна пара займає свою власну домашню ділянку і захищає її від вторгнення конкурентів. Мисливські угіддя мітяться виділеннями пахучих залоз, розташованих на морді та в області ануса.

Полювання завжди ведеться поодинці. За ніч звір в пошуках їжі пробігає до 15-20 км. Додому він намагається повернутися до перших променів сонця. Бувши дуже обережним створінням, хижак нечасто трапляється людям на очі, хоча регулярно навідується в їх поселення. Пересувається він швидко, періодично зупиняючись і пильно оглядаючись на всі боки.

Харчування

На відміну від інших споріднених видів смугастий шакал рідко харчується мертвечиною. Його раціон залежить від пори року. У посуху він полює переважно на дрібних гризунів і зайців, а в сезон дощів частіше харчується безхребетною живністю. У його повсякденне меню входять стиглі фрукти та ягоди, а також жуки (Cleoptera), терміти (Isoptera) і прямокрилі комахи (Orthoptera).

Картинка с полосатым шакалом

При нагоді хижак нападає на птахів, що гніздяться на землі, розоряє їх гнізда, ласуючи яйцями та пташенятами. Він охоче поїдає дрібних ящірок, змій і черепах. Найбільш бажаною для нього здобиччю є капский заєць (Lepus capensis) і звичайна цесарка (Numida meleagris).

З більш великою дичиною смугастий шакал впоратися не в змозі, тому часто підгодовується недоїденою здобиччю левів і леопардів.

Вкрай рідко спостерігається спільне полювання сімейної групи. Батьки разом з підрослим потомством заганяють дитинчат копитних ссавців або нападають на молодих овечок. Свої дії вони координують за допомогою гарчання і скавуління. Виття в їхньому репертуарі відсутнє.

Фото Canis adustus

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 7-8 місяців. Початок шлюбного періоду залежить від місця проживання. Спарювання найчастіше відбуваються під час сезону дощів.

Потомство з'являється на світ в підземному лігві, значно рідше в скельній ущелині, термітнику або дуплі дерева. Як правило, використовуються кинуті нори інших тварин, переважно трубкозубів (Orycteropus afer). Лігво оснащується декількома додатковими входами й виходами на випадок екстремальної ситуації.

Вагітність триває від 57 до 70 днів. Самка приносить 3-4, максимум 6 дитинчат. Зазвичай з усього виводку виживають не більше двох цуценят. Всі інші гинуть від голоду або стають жертвами хижаків.

У вихованні й вигодовуванні потомства беруть активну участь обоє батьків.

Цуценята народжуються сліпими та голими. Очі у них розплющуються приблизно за 2 тижні. Молочне годування триває 8-10 тижнів. На четвертому місяці нащадки починають виходити на пошуки їжі разом з батьками. З ними вони залишаються до 11 місяців, а потім вирушають шукати власні угіддя, піддавшись батьківській агресії.

Карт инка шакала полосатого

Опис

Довжина тіла дорослих особин 65-81 см, хвоста 31-40 см. Висота в загривку 35-50 см. Вага коливається від 6 до 12 кг. Самці більші та важчі за самок.

Хутро на спині сіро-коричневе, уздовж боків тягнуться світлі смуги, які помітні тільки поблизу. Темний хвіст прикрашає білий кінчик. Черево білувате або кремове.

У ротовій порожнині 42 зуби. Ікла у самців більші, ніж в особин жіночої статі. У самок є 4 пари сосків.

Тривалість життя в природних умовах не перевищує 8-10 років. У зоопарках смугасті шакали доживають до 12-14 років.