Примати

Рябий тамарин

20.06.2019

Рябий тамарин (лат. Saguinus bicolor) – невеликий примат з родини Ігрункових (Callitrichidae). Довжина його тіла не перевищує 28 см, а вага 600 г. Через знищення природних середовищ існування його популяція неухильно знижується. Ця мавпочка внесена в список вимираючих видів Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.

Пегий тамарин фото

Місцеві племена індіанців продовжують на неї полювати, незважаючи на чинні заборони. Її м'ясо вони вживають в їжу, а шкуру використовують для виготовлення амулетів і сувенірів.

Рябі тамарини відіграють важливу роль в екосистемі. Вони є добровільними розповсюджувачами насіння багатьох рослин та кормом для хижаків.

Вид вперше описав у 1823 році німецький натураліст Йоганн Баптист фон Спікс.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Бразилії. Він обмежений північно-східною частиною штату Амазонас, розташованого на північному заході країни. Найбільша популяція мешкає в околицях міста Манаус на території резервату Reserva Florestal Adolpho Ducke.

Фото пегого тамарина

Мавпочки населяють тропічні дощові ліси та лісисті місцевості навколо боліт. Їх ареал розташований між річками Прету, Урубу та Куейрос. Частково він перетинається з ареалом більш численних червоноруких тамаринів (Saguinus midas), які в останні роки стали витісняти своїх нечисленних родичів.

Поведінка

Рябий тамарин веде деревний денний спосіб життя. Майже весь час він проводить на верхівках дерев або в середньому ярусі лісу. Найчастіше мавпочка знаходиться на висоті 10-12 м над землею. По гілках вона пересувається на чотирьох кінцівках, а за потреби може перестрибувати з дерева на дерево.

Примати живуть сімейними групами з 3-10 особин.

Вони складаються з декількох самок і самців разом з їх потомством. На чолі групи стоїть домінантна самка.

Мавпочки годуються переважно стиглими фруктами. Незначне місце в харчуванні займають комахи, павуки, личинки, деревний сік, насіння, квіти та молоді пагони. Іноді вони поїдають дрібних гризунів і пташенят, що вилупилися. Їжа тваринного походження займає до 5% повсякденного раціону.

 тамарин пегий фото

Головними природними ворогами є довгохвості кішки (Leopardus wiedii), які вміють імітувати крик маленьких тамаринів. Довірливі дорослі поспішають на допомогу малюкам, що потрапили в біду, але самі опиняються в лапах підступних хижаків.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 18-24 місяців. Самці стають статевозрілими в середньому на півроку пізніше за самок. В сімейній групі спаровуватися може тільки домінантна самка. Спарювання відбуваються з декількома самцями. У всіх інших самок овуляція пригнічується.

Рябі тамарини розмножуються цілий рік. Пік народжуваності припадає на сезон дощів з березня по травень, коли є багато їжі.

Вагітність триває 145-150 днів. Самка приносить 1-2 дитинчат. Малюки важать від 42 до 48 г. Вони безпорадні, але вже покриті м'якою шерстю. Дитинчата інстинктивно чіпляються за шерсть матері та висять на ній до 4 тижнів. Потім вони починають самостійно пересуватися по гілках і вперше пробують тверду їжу.

Saguinus bicolor

Малюки знаходяться під постійним наглядом всіх членів групи. Молочне годування триває до 3-5 місяців. Після його закінчення мавпочки незабаром стають повністю незалежними.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 21-28 см, хвоста 34-42 см. Вага 400-500 г. Задня частина тулуба і задні кінцівки забарвлені в коричневий або сіро-коричневий колір. Передня частина, хвіст і передні кінцівки білувато-сріблясті.

Фото Saguinus bicolor

Голова виглядає злегка загостреною, що надає їй квадратний вид. Обличчя та вуха позбавлені волосяного покриву. Капловухі вуха розташовані з боків голови. На лобі помітний невеликий жировик. У ротовій порожнині 32 зуби. Ікла трохи довші за інші зуби. Пальці озброєні кігтями.

У природних умовах рябий тамарин живе 10-12 років. У неволі тривалість життя сягає 20 років.