Примати

Карликовий мишачий лемур

06.05.2020

Карликовий мишачий лемур (лат. Microcebus myoxinus) належить до родини Карликових лемурів (Cheirogaleidae) і є найменшим приматом на нашій планеті. Він зовні схожий на великого щура, важить близько 30 г і у 2-3 рази дрібніший і легший за карликову ігрунку (Cebuella pygmaea).

фото карликового мышиного лемура

Вид вперше описав у 1852 році німецький зоолог Вільгельм Карл Гартвіг Петерс. Через скритний спосіб життя та свої мініатюрні розміри цей примат повторно був виявлений тільки у 1993 році в заповіднику Кірінді, розташованому в західній частині Мадагаскару в 50 км на північний схід від міста Мурундава. Пізніше він був виявлений в національних парках Тсенжі де Бемараа та Тсенжі де Наморока.

Тварина є ендеміком Мадагаскару і мешкає тільки на заході й півночі острова на висотах до 900 м над рівнем моря. Вона населяє сухі ліси поблизу річок і струмків. На узбережжі зрідка спостерігається в мангрових хащах.

Поведінка

Карликові мишачі лемури ведуть нічний спосіб життя. Все своє життя вони проводять на деревах і спускаються на поверхню ґрунту тільки у виняткових випадках.

Карликовый мышиный лемур фото

Тваринки пересуваються на чотирьох кінцівках. У світлий час доби вони впадають на 9-10 годин в заціпеніння, що нагадує летаргічний сон. У тварин різко знижуються всі обмінні процеси в організмі, сповільнюються пульс і дихання.

Взимку заціпеніння може тривати протягом декількох днів або навіть місяців в залежності від погодних умов.

Заціпенілі тварини залишаються у своїх гніздах, звитих на гілках дерев, значно рідше в дуплах.

Карликові мишачі лемури живуть на самоті, уникаючи контактів з родичами. Особи протилежної статі зустрічаються тільки в сезон розмноження.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного і тваринного походження. Їх пропорції змінюються в залежності від пори року і доступності корму.

лемур фото

До повсякденного меню входять фрукти, квіти, бруньки та молоді пагони. Тваринки люблять ласувати квітковим нектаром і деревним соком. Вони охоче поїдають комах, багатоніжок, дрібних ящірок і земноводних.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 12 місяців. Шлюбний період проходить в сезон дощів з вересня по січень.

Самці спаровуються з багатьма самками, утворюючи короткочасні подружні пари.

Вагітність триває близько 55 днів. Самка приносить від 1 до 2 дитинчат. Самці у вихованні потомства участі не приймають.

фото лемура

Пологи відбуваються в гнізді, яке самка споруджує з гілок і листя. Малюки з'являються на світ сліпими та безпорадними, очі розплющуються на другий або третій день. На момент народження вони важать близько 4 г.

На четвертому тижні малюки починають пробувати тверду їжу. Молочне годування триває близько 6 тижнів. Приблизно у 2 місяці від народження молоді лемури стають повністю самостійними.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 6-8 см, а хвоста 11-15 см. Вага коливається від 20 до 50 г. Коротке і густе хутро на верхній частині тулуба забарвлене в червонувато-коричневий або сіро-коричневий колір. Черевна сторона білувата або кремова.

Microcebus myoxinus

Уздовж спини тягнеться темна дорсальна смуга. Біля основи носа помітна світла пляма. Голий ніс забарвлений в чорний колір.

Очі дуже великі, зіниці округлі. Відносно великі та воронкоподібні загострені вуха розташовані ззаду з боків голови.

Тривалість життя карликових мишачих лемурів в дикій природі не перевищує 3-4 років. Вони мають охоронний статус вимираючого виду (EN, Endangered species).