Примати

Чорний тамарин

21.06.2019

Чорний тамарин (лат. Saguinus niger) – невеликий примат з родини Ігрункових (Callitrichidae). До 1977 року він вважався підвидом червонорукого тамарина (Saguinus midas). Від нього тварина відрізняється наявністю чорних, а не червонуватих лап.

У 2008 році їй було присвоєно охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі. Протягом останніх 18 років чисельність його популяції зменшилася приблизно на 30%.

Чернолапый тамарин фото

Існування в неволі ці мавпи витримують погано. Вони дуже рухливі, тому важко адаптуються до життя в закритих приміщеннях. Незбалансоване харчування часто викликає у них захворювання остеодистрофією, що веде до деформації, розм'якшення та зламу кісток.

Вид вперше описав у 1803 році французький натураліст Етьєн Жоффруа Сент-Ілер.

Розповсюдження

Чорний тамарин є ендеміком Бразилії. Він не зустрічається в дикій природі за межами цієї країни. Ареал проживання обмежений штатом Пара, розташованому на півночі Бразилії.

Найбільша популяція мешкає в національному парку Амазонія. Примати селяться в густих тропічних лісах, частина яких затоплюється водами річки Амазонка під час сезонних розливів. Її берега є північною межею ареалу. На заході він обмежений річкою Шінгу, а на сході річкою Токантіс. Південна межа проходить уздовж берегів річки Градауш.

Кілька тварин були сфотографовані на території штату Мату-Гросу. Імовірно примати почали свою експансію на південь.

Фото чернолапого тамарина

Поведінка

Чорні тамарини живуть в дощових тропічних лісах. Зрідка вони селяться в густих підлісках вторинних лісів. Примати ведуть денний спосіб життя в нижніх ярусах лісу на висоті 5-10 м над поверхнею ґрунту. На верхівки дерев вони забираються дуже рідко.

Мавпи утворюють групи чисельністю від 2 до 8 особин. Кожна група займає домашню ділянку площею близько 35 га і вельми агресивно захищає його від вторгнення одноплемінників.

Тварини приділяють багато часу взаємному грумінгу, зміцнюючи з його допомогою соціальні зв'язки. Вночі вони збираються на нічліг на дереві з густою кроною, де їх важко виявити нічним хижим птахам.

Головну небезпеку для них представляють оцелоти (Leopardus pardalis) і леопарди маргай (Leopardus wiedii). Під час годівлі тамарини завжди виставляють одного або двох вартових, які подають гучний сигнал тривоги при наближенні хижаків. Почувши його, вся зграя рятується втечею.

Харчування

Основу раціону складають стиглі фрукти. У сухий сезон з листопада по січень, коли фруктів мало, мавпочки переходять до альтернативних джерел їжі. Вони починають харчуватися кониками, цвіркунами, жуками та їх личинками.

У сезон дощів чорні тамарини знову повертаються до фруктової дієти. У цей період частка їжі тваринного походження не перевищує 5%.

Розмноження

В сімейній групі розмножується тільки домінантна самка. Решта статевозрілих самок змушені або залишити групу, або мають пригнічену статеву активність і утримуються від розмноження.

Статевозрілими чорні тамарини стають у віці від 12 до 18 місяців. Самці дозрівають пізніше за самок.

Малюки народжуються частіше за все в період з січня по липень. Самка зазвичай народжує двох дитинчат. У 5 місяців вони стають повністю незалежними від своєї матері.

Saguinus niger

У їх вихованні активну участь беруть самці. Всі члени групи за нестачі кормів діляться знайденою їжею з молодим поколінням.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 23-25 ​​см, хвоста 32-44 см. Вага 400-500 г. Забарвлення хутра темно-коричневе або повністю чорне. Так само забарвлені лапи. На спині можуть бути світлі плями.

На всіх пальцях, крім великих, є міцні гострі кігті. На темному обличчі відсутній волосяний покрив. Великі розставлені в сторони вуха визирають з-під хутра.

Задні кінцівки довші за передні. Великі пальці не протистоять один одному.

Тривалість життя чорного тамарина в природних умовах 10-12 років.