Непарнокопитні

Кулан, або азійський дикий віслюк

24.09.2017

Кулан, або азійський дикий віслюк (лат. Equus hemionus) відноситься до родини Коневі (лат. Equidae). Ця витривала і дуже швидка тварина може дати фору будь-якому скакуну.

Вона здатне бігти галопом зі швидкістю понад 70 км/год, в той час як до сих пір нікому не вдалося побити світовий рекорд, встановлений у 1945 році англійським скаковим конем. Тоді легендарний жеребець Біч Рекіт зумів розігнатися до 69,6 км/год.

Розповсюдження

Зараз відомо 5 підвидів Equus hemionus. Найчисленнішим є джігітай, що мешкає в Монголії. Його чисельність у 90-ті роки минулого століття досягала 43 тисячі особин, а зараз не перевищує 18 тисяч.

Раніше поширений в Ірані й Пакистані гур зберігся тільки в Великому Качському Ранні, болотистій солончакової пустелі на території індійського штату Гуджарат. Цих тварин залишилося не більше 5000 голів, більшість з них живуть в національному парку Велавадар.

Власне кулани живуть в Казахстані й значній частині Туркменістану. За різними оцінками їх загальна чисельність не перевищує 2000 особин. Роботи по відродженню їхньої популяції проводяться в казахському національному парку Алтин-Емель.

Найбільш нечисельними вважаються онагри. Вони збереглися на півночі Ірану, а їх кількість менше ніж 600 голів. З них близько чверті утримуються в зоопарках.

Отримане в неволі потомство випускається на волю в пустелі Негев в Ізраїлі поблизу кратера Рамон, де створено геологічний заповідник. Невеликі групи онагрів помічені також на території Саудівської Аравії.

Морфологічна різниця між усіма підвидами не дуже велика. Тварини, що мешкають в сприятливіших умовах, трохи більші за своїх південних одноплемінників.

Азійські дикі осли населяють степи й сухі напівпустелі, розташовані в низинах і на рівнинах. Досить рідко вони зустрічаються на висотах близько 1000 м над рівнем моря. У дикій природі їх можна спостерігати на Близькому Сході, в Індії, Китаї, Монголії, Казахстані, Узбекистані, Туркменістані й середньоазіатських регіонах Росії.

В Україні вид зник близько XVII століття. З 1967 року в біосферному заповіднику Асканія-Нова робляться спроби по розведенню туркменських куланів. Кілька екземплярів були завезені з нього в ландшафтний заказник Тарутинський степ в Одеській області. Поки вони живуть у вольєрах, але вже найближчим часом планується їх розселення в степовій зоні.

Поведінка

Азійський дикий осел проявляє активність на світанку і ближче до вечора. У період нестачі харчів пошуком їжі він зайнятий навіть опівдні, коли стоїть спека. Основу раціону складають дикорослі трави, листя, фрукти та плоди різних рослин.

У сухий сезон ссавець обгризає кору дерев і поїдає чагарники. При наявності зеленої трави він може повністю обходитися без води, а в посуху намагається триматися біля берегів річок і озер.

Стадо азиатских ослов

Молоді жеребці схильні до самотності або утворюють нечисельні холостяцькі табуни, дорослі самці воліють заводити особисті гареми. Соціальна поведінка пов'язана з безліччю факторів і враховує кліматичні умови, доступність кормової бази, наявність поблизу хижаків або людей.

Жеребець зі своїми кількома кобилами в Монголії іноді займає велику домашню ділянку площею до 45 квадратних кілометрів, а на Близькому Сході та в Південної Азії у 4-5 разів меншу.

Під час міграцій у пошуках води та їжі кілька гаремів можуть об'єднуватися в порівняно численні стада.

Тимчасово зайняті угіддя захищаються від чужинців досить агресивно, а його межі мітяться фекаліями та сечею. Самки разом з потомством часом створюють свої групи. Їх ділянки частково перетинаються з володіннями домінантних самців.

Головними природними ворогами куланів є вовки, шакали, гепарди та здичавілі собаки. Від хижаків вони рятуються втечею або завдають нападникам сильні удари копитами. В Індії ці непарнокопиті часто стають жертвами болотних крокодилів під час водопою.

Для вгамування спраги вони нерідко долають під палючим сонцем відстані до 30 км. Щоб дістатися до цілющої вологи в пересохлій водоймі, вони викопують в ґрунті ями глибиною до 60 см, а взимку втамовують спрагу снігом. Азійські дикі осли відрізняються підвищеною лякливістю й недовірливістю, тому їх так і не вдалося до цього часу одомашнити.

Розмноження

Статева зрілість у куланів настає у віці 3-4 років. Самці дозрівають на рік пізніше самок, але до продовження роду приступають не раніше, ніж зможуть мати власні угіддя.

Таке щастя у жеребців приходить зазвичай у 5-7 років від народження. На безземельних кавалерів навчені життєвим досвідом ослиці не звертають ніякої уваги.

Equus hemionus

Шлюбний період починається в середині весни та зазвичай збігається з початком сезону дощів. Спарювання проходять з квітня по вересень. Вагітність триває 340-345 днів.

Самка народжує одне дитинча вагою 20-25 кг. Пологи дуже швидкі й тривають менше як 10 хвилин. Пік народжуваності в більшості регіонів припадає на червень або липень.

Уже через 15-20 хвилин після своєї появи на світ малюк здатний стояти на ногах, а через годину годуватися материнським молоком.

Молочне годування триває до 10 місяців. Для спільного вирощування потомства самки об'єднуються в групи до 5 особин. Лоша при матері знаходиться загалом близько 12-13 місяців, а потім стає повністю самостійним.

Опис

Середня довжина тіла близько 200 см, а хвоста 40 см. Висота в загривку 97-138 см, вага 200-260 кг. Деякі особливо вгодовані особини важать 360-380 кг. Ослиці майже не поступаються своїми розмірами жеребцям.

Картнка с куланом

Хутро жовто-коричневе, червоно-коричневе або світло-коричневе, коротка грива нижче потилиці забарвлена ​​в темно-коричневий колір. Черево, область горла і внутрішні частини кінцівок мають білуватий або кремовий відтінок. Спина темніша.

Забарвлення у різних підвидів сильно варіюється й залежить від місця проживання.

Тривалість життя куланів в дикій природі не перевищує 14 років. У неволі за умови дбайливого догляду вони живуть приблизно у два рази довше.