Ссавці

Звичайна карликова мангуста

30.05.2019

Звичайна карликова мангуста (лат. Helogale parvula) належить до родини Мангустові (Herpesidae) і є одним з найменших його представників. Своїми звичками вона нагадує смугастого мунго (Mungos mungo), проте має звичку кооперуватися з жовтодзьобим токо (Tockus flavirostris) або бузковогрудою сиворакшою (Coracias caudata).

Карликовый мангуст фото

Поки звір зайнятий руйнуванням термітників, дружні йому птиці пильно стежать за навколишнім оточенням і голосно кричать в разі появи хижаків. Коли він насититься, його вірні пернаті друзі починають самі скльовувати залишки термітів.

Така форма корисної для різних видів тварин співпраці називається мутуалізмом.

Вид вперше описав в 1847 році шведський зоолог Карл Якоб Сундеваль.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південній Африці. Карликовий мангуст зустрічається на території Анголи, Ботсвани, Малаві, Мозамбіку, Намібії, Уганди і ПАР. Невеликі популяції є в Ефіопії і Сомалі.

Тварини селяться в напівпустелях, степах, саванах з чагарникової і деревною рослинністю, на околицях негустих лісів. У гірській місцевості вони мешкають на висотах до 1700 м над рівнем моря. Тваринки вибирають горбисті ділянки з м'яким грунтом, де самостійно викопують для себе підземні сховища.

Відомо 7 підвидів. Номінативний підвид поширений на півдні Центральної Африки.

Фото с карликовым мангустом

Поведінка

Карликові мангусти живуть невеликими групами до 10 особин. Зрідка разом співіснують до 20 ссавців. На чолі групи стоїть домінантна сімейна пара. Нагорі соціальної ієрархії зазвичай знаходиться домінантна самка. Схожу структуру мають спільноти сурикатів (Suricata suricatta).

Ієрархічні відносини суворо дотримуються під час пошуку їжі. Першими годуються ватажки зграї, потім молоді тварини. Кілька вартових дивляться по сторонах і подають сигнал тривоги в разі найменшої небезпеки.

Конфлікти всередині згуртованого колективу бувають дуже рідко. Його члени дбають про своїх слабких і хворих побратимів.

Залежно від доступності кормової бази площа домашньої ділянки становить від 20 до 100 га. Кожен раз тварини в межах цієї території годуються на новому місці. На ній є кілька сховищ, де вони можуть сховатися від хижаків.

Межі своїх володінь мангусти мітять сечею і секретом анальних залоз. При зустрічі з іншою групою вони люто захищають свою домашню ділянку. Власники, програвши бій, виганяються чужинцями за її межі.

мангуст карликовый фото

Активність проявляється вдень. Вночі та в полудень звірятка сплять всі разом в підземному сховищі. Іноді вони в цих цілях використовують покинуті термітники та ущелини в скелях.

Харчування

У пошуках їжі карликові мангусти щодня проходять близько одного кілометра. Під час годівлі завжди 2-3 вартових займають спостережний пункт на височині і посилено оглядають околиці.

Раціон складається з жуків, багатоніжок, павуків і термітів. Меншою мірою з'їдаються дрібні гризуни та рептилії. Знайшовши пташине гніздо, звірята беруть яйця передніми лапами і розбивають їх об каміння. У неволі вони іноді ласують стиглими фруктами.

Фото мангуста карликового

Розмноження

У групах карликових мангуст розмножується головним чином домінантна самка. Вона приносить до трьох чвертей потомства. Розмноження підлеглих самиць регулюється її гормональним циклом. Домінантна самка зазвичай вбиває їх дитинчат.

Вагітність триває близько 7 тижнів. За один раз народжуються 2-3, максимум 6 дитинчат. Протягом року самка приносить потомство до 4 разів. Пік народжуваності припадає на вологі місяці.

Підлеглі самиці доглядають за малюками і годують їх. Роль «няньок» змінюється щодня.

Молочне годування триває до 45 днів. Потім юні мангусти починають виходити на годівлю разом з дорослими тваринами. У кожного підлітка є свій «наставник», який вчить його розуму та піклується про його безпеку.

Статева зрілість настає в однорічному віці, але через існуючу соціальну структуру карликові мангусти зможуть розмножуватися не раніше 2-3 років.

Опис

Довжина тіла 22-26 см, а хвоста 15-20 см. Вага 250-500 г. Окремі екземпляри можуть бути трохи більшими і важчими.

Злегка щетиниста шерсть забарвлена в червоно-коричневий або сіро-коричневий колір. Вентральна частина більш яскрава. Область горла світла, майже кремова. Хвіст темніший за спину.

Helogale parvula

Іноді народжуються повністю чорні особини. У природних умовах вони, як правило, не виживають.

Голова маленька, з загостреною мордочкою. Округлі вуха розташовані на потилиці. Кремезний тулуб підтримується короткими сильними ногами. Лапи озброєні міцними кігтями. У ротовій порожнині є 36 зубів.

Тривалість життя звичайної карликової мангусти залежить від статі. Самці живуть близько 10 років, а самиці доживають до 14 років.