Ссавці

Африканська пальмова цівета, або нандінія

22.07.2020

Африканська пальмова цівета, або нандінія пальмова (лат. Nandinia binotata) є єдиним представником родини Nandiniidae. До 1929 року її відносили до Віверових (Viverridae). Від вівер вона відрізняється головним чином будовою вух і скроневої кістки.

Генетичні дослідження вказують на те, що еволюційні шляхи цих двох родин розійшлися приблизно 44,5 млн років тому.

Африканская пальмовая циветта фото

В Африці м'ясо пальмових цівет вживається в їжу, а різні частини тіла використовуються в місцевих релігійних культах. В Беніні адепти культу вуду високо цінують їх висушені голови. Такий вкрай необхідний реквізит для ритуалів можна придбати на міських базарах. М'ясо цих тварин особливо популярне серед гурманів Гвінеї та Екваторіальній Гвінеї.

У деяких регіонах нандіній утримують як домашніх тварин. Їх використовують для захисту осель від гризунів.

Вид вперше описав у 1830 році як Viverra binotata британський натураліст Джон Едуард Грей. Голотип походив із Гани й був спійманий в південній частині країни.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Екваторіальній Африці. Його північна межа проходить від північного заходу Сенегалу до північного сходу Кенії, а південна через південний схід Анголи та південний захід Мозамбіку. Пальмові цівети так само живуть на островах архіпелагу Занзібар біля берегів Танзанії.

фото африканской пальмовой циветты

Вони населяють переважно тропічні ліси. Значно рідше нандінії зустрічаються в інших лісистих місцевостях і саванах, де щорічно випадає понад 1000 мм опадів, а фруктові дерева плодоносять цілий рік. Вони нерідко відвідують фермерські поля, які межують з лісовими галявинами.

В горах пальмові нандінії спостерігаються на висотах до 2000 м над рівнем моря.

Відомо 4 підвиди. Номінативний підвид поширений від Гамбії до Конго, включаючи острів Біоко.

Поведінка

Африканська пальмова цівета веде нічний деревний спосіб життя. Вдень вона спить на широких горизонтальних гілках, в ліанах або дуплах дерев. Її денне укриття зазвичай розташовується на висоті 12-15 м над землею.

Нандінії – переконані відлюдники. Разом вони збираються тільки в сезон розмноження. У самців площа домашніх ділянок досягає 70-90 га, а у самок в середньому близько 45 га. Їх розміри залежать від кількості та доступності їжі.

циветта африканская пальмовая фото

Межі своїх володінь звірята мітять залозистими виділеннями пахучих залоз. Ділянка самця перетинається з ділянками декількох самок. Найбільші угіддя бувають у великих домінантних самців.

Активність цівети виявляють протягом 3-4 годин після настання темряви. Потім вони відпочивають і знову відновлюють пошуки їжі до настання світанку.

Тваринки спілкуються між собою за допомогою запахів і звукових сигналів. У них багато пахучих залоз. Основна залоза знаходиться внизу живота й виділяє велику кількість жовтуватого мускусу. На нижній частині підборіддя та ступнях є інші залози, які виділяють квітковий або фруктовий аромат.

На животі у самок-годувальниць є спеціальна залоза, яка забарвлює дитинчат в яскраво-жовтий колір.

Африканські пальмові цівети видають звуки, що нагадають гучне нявкання або клацання. У доброму гуморі вони можуть муркотіти, а в момент небезпеки гарчать або гавкають.

нандиния фото

Завдяки скритному способу життя та камуфляжному забарвленню в природних умовах у них практично немає ворогів. Найбільшу небезпеку для них представляють люди та великі собаки.

Пальмові цівети є переносниками трипаносоматид (Trypanosomatidae), що викликають у людини сонну хворобу та шкірний лейшманіоз.

Харчування

Африканська пальмова цівета всеїдна, але в її раціоні переважають фрукти. У дикій природі вона охоче поїдає стиглі плоди зонтичного дерева (Musanga), уапаки (Uapaca), міріантуса (Myrianthus), дикого інжиру (Ficus) та олійної пальми (Elaeis guineensis). У неволі їй дуже подобаються банани, папая та хурма.

Тварина невибаглива у виборі корму. Вона харчується всім, що їй вдається добути.

Звірятко полює на дрібних гризунів, приматів, ящірок, кажанів, великих комах і птахів. Воно часто розоряє пташині гнізда, ласуючи яйцями та пташенятами, що вилупилися. Його не лякає близька присутність людини, тому часто бувають напади на домашню птицю, маленьких козенят і ягнят.

Nandinia binotata

Хижак переслідує свою жертву та хапає її лапами, завдаючи серію укусів в потилицю та задню частину шиї. Потім він відриває від здобичі порівняно великі шматки й жадібно їх проковтує.

За нестачі кормів пальмова нандінія може задовольнятися падлом.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 3 років. Африканські пальмові цівети здатні розмножуватися два рази на рік.

Вагітність триває близько 9 тижнів. В одному виводку буває зазвичай 2, максимум 4 дитинчати. Вони з'являються на світ наприкінці сезону дощів або на самому початку сухого сезону. На більшій частині ареалу пік народжуваності спостерігається в травні та жовтні.

фото нандинии

Самка приносить потомство в дуплі дерева. На момент народження малюки важать близько 56 г. Вони народжуються сліпими, глухими та безпорадними. Молочне годування триває близько 64 днів. Потім молодь починає виходити на пошуки їжі разом з матір'ю.

У віці 6-9 місяців юні нандінії виростають до розмірів дорослих тварин і переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 37-63 см, а хвоста 34-76 см. Вага 1500-5000 г. Самці трохи більші за самок. Нандінія своєю статурою нагадує домашню кішку.

Камуфляжне забарвлення густого короткого хутра практично не відрізняється від кори дерева.

Воно варіюється від сіро-коричневого до темно-коричневого кольору. На спині нерівномірно розподілені темні плями. Уздовж шиї проходять 3-5 темних поздовжніх смужок. На кожній з них є білувато-жовта пляма.

Хвіст довший за тулуб. На ньому добре помітні від 9 до 15 темних кілець.

Голова широка, морда загострена. З боків голови розташовані невеликі округлі вуха. За кожним з них знаходиться темна пляма. У ротовій порожнині є 40 зубів.

Кінцівки короткі та сильні, лапи п'ятипалі. Пальці озброєні міцними кігтями, які частково втягуються.

Тривалість життя африканської пальмової цівети в природних умовах близько 8 років. У неволі вона доживає до 16-18 років.