Ссавці

Мангуста індійська сіра

15.09.2018

Мангуста індійська сіра (лат. Herpestes edwardsii) належить до родини Мангустові (Herpestidae). Вона надзвичайно швидко приручається і прив'язується до свого господаря. Саме про цю хоробру тваринку писав Редьярд Кіплінг в оповіданні «Рікі-Тікі-Таві». Маленький хвостатий герой вступив у нерівний бій з кобрами та мужньо переміг їх в смертельній сутичці, щоб врятувати близьких йому людей.

Индийский серый мунго фото

Вид вперше описав в 1818 році французький зоолог Етьєн Жоффруа Сент-Ілер. Тварина також відома під назвою звичайний мангуст.

У центральних регіонах Індії вона вважається священною, тому користується заслуженою повагою серед місцевого населення. У той же час на півдні країни є племена, які вживають її м'ясо в їжу, а шерсть використовують для виготовлення амулетів і помазків для гоління.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від Аравійського півострова через Центральну Азію та індійський субконтинент до західних районів Бірми. Найбільші популяції мешкають на території Індії, Саудівської Аравії, Кувейту, Бахрейну, Ірану, Афганістану, Непалу, Бангладеш і Шрі-Ланки.

З метою боротьби зі зміями та гризунами тварини були завезені в Індонезію, Малайзію, Італію, на Маврикій, Реюньон, Ямайку, Кубу, Гаваї та японські острови Рюкю.

Звичайні мангусти вважають за краще селитися в сухих степах з чагарниковою рослинністю, напівпустелях і трав'янистих саванах. Вони охоче поселяються на околицях населених пунктів, де є сміттєві купи з великою кількістю щурів і мишей.

Поведінка

Сірі індійські мангусти активні у світлий час доби. Подібно єгипетським мангустам (Herpestes ichneumon) серед них є переконані відлюдники і прихильники сімейного життя в невеликих групах. Рано вранці звірята залишають свої укриття й відправляються на пошуки їжі. Ближче до полудня повертаються в лігво і перечікують полуденну спеку.

Фото индийского серого мунго

Раціон складається з різних дрібних хребетних. Мангуста поїдає гризунів, птахів, ящірок і змій, нерідко навідується на селянські подвір'я, щоб поласувати курками, курчатами й курячими яйцями. Меншою мірою в повсякденне меню входять комахи, скорпіони, багатоніжки, різноманітні фрукти та ягоди. При нагоді тваринка не відмовиться покуштувати крабів, амфібій чи рибу.

Мангусти не бояться отруйних змій. У сутичках з ними вони цілком покладаються на свої акробатичні навички та неймовірну швидкість.

Їх імунітет безсилий проти зміїної отрути, тому вони намагаються знесилити противника численними атаками, а потім наносять смертельні укуси в потилицю та шию.

Herpestes edwardsii фото

Від випадкових укусів змії сміливця рятує грубе і довге хутро, тому він не боїться вступати в поєдинок навіть з королівськими кобрами (Ophiophagus hannah) і стрічковими крайтами (Bungarus fasciatus). Головним природним ворогом є леопард (Panthera pardus).

Розмноження

Представники даного виду можуть розмножуватися на протязі цілого року. Спарювання найчастіше відбуваються в березні, серпні та жовтні. Самка здатна принести потомство 2-3 рази на рік. Перед пологами вона споруджує гніздо в важкодоступному місці, зазвичай під каменями або в ущелинах скель.

Вагітність триває 60-65 днів. На світ з'являються від 2 до 4 дитинчат.

Вони народжуються безпорадними, сліпими та глухими, але вкритими м'якою шорсткою. Очі розплющуються на другому тижні.

Самці, як правило, не цікавляться їхньою долею, всі тяготи по їх вихованню лягають на плечі матері. Молочне годування триває до двох місяців. Потім малюки починають супроводжувати матір на полюванні та навчатися мисливському ремеслу. У піврічному віці вони вже можуть полювати самостійно, але зазвичай залишаються в материнському лігві ще 3-6 місяців.

Картинка с индийским серым мунго

Статева зрілість настає приблизно у 2 роки. Статевозрілі тварини посилено мітять межі своєї домашньої ділянки запашним секретом анальних залоз.

Опис

Довжина тіла становить 36-46 см, хвоста близько 35 см. Вага 1000-2000 г. Грубе і товсте хутро пофарбовано в сріблясто-сірий або сіро-коричневий колір. Кінчик пухнастого хвоста і витягнута вперед морда мають червонуватий відтінок.

Тулуб стрункий і подовжений. Самці помітно довші за самок. Кінцівки відносно до тулуба короткі. На кожній лапі є по 5 пальців з міцними гострими кігтями.

Тривалість життя в природному середовищі близько 7 років. У неволі індійська сіра мангуста доживає до 12 років.