Китоподібні

Дельфін звичайний, або білобочка

03.03.2020

Дельфін звичайний, або білобочка (лат. Delphinus delphis) відноситься до родини Дельфінові (Delphinidae). На кожній половині його щелеп знаходяться від 47 до 58 гострих зубів, тому він вважається самим зубастим ссавцем на нашій планеті.

Він дуже схожий на капського дельфіна (Delphinus capensis), але відрізняється від нього коротшим рилом.

Дельфин обыкновенный фото

До 1990 року цей ссавець вважався єдиним представником роду Delphinus. На відміну від капського дельфіна він зазвичай не запливає занадто далеко у відкрите море, вважаючи за краще добувати їжу в прибережній зоні.

Тварина болісно сприймає хімічне та акустичне забруднення навколишнього середовища. Чисельність її популяції неухильно знижується з середини XX століття, але залишається досить високою. Тільки в Тихоокеанському регіоні мешкають близько 2-3 млн особин, тому вона має охоронний статус виду, що перебуває в найменшій загрозі (Least concern).

Його вперше описав у 1758 році шведський природодослідник Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в тропічних, субтропічних і помірних широтах Світового океану. Білобочки надають перевагу водам, температура яких знаходиться в межах 10°-20°С.

Вони є видом китоподібних ссавців, що найбільш часто зустрічається біля узбережжя Європи. Тварини часто мігрують від північного сходу Атлантики до Середземного і Чорного моря.

Друга за чисельністю популяція мешкає в східній частині Тихого океану.

Дельфіни звичайні також поширені уздовж узбережжя Північної, Центральної та Південної Америки, біля Нової Зеландії, Тасманії, островів Океанії, берегів Китаю та Японії.

В Атлантичному океані живуть дві великі роздільні популяції. Одна живе в районі від східного узбережжя Канади до Флориди, а друга від півдня Скандинавії до Західної Африки. В Індійському океані є багато дрібних ізольованих популяцій.

Фото дельфина обыкновенного

Існують 3 підвиди. У тропіках поширений підвид Delphinus delphis tropicalis, а в Чорному морі – Delphinus delphis pontidus. Останній підвид є самим нечисленним.

Поведінка

Білобочки є соціально орієнтованими морськими ссавцями. Вони живуть великими зграями та вкрай рідко ведуть поодинокий спосіб життя. Зазвичай в зграях буває від 30 до 100, іноді до декількох тисяч тварин в залежності від сезону та доступної кількості їжі.

Вони дуже грайливі, тому вільний від годування час присвячують різноманітним іграм. Вони люблять кататися на хвилях і високо вистрибувати з води. Між матерями та їхніми дітьми встановлюються особливо тісні й доброзичливі стосунки.

Звичайні дельфіни надають підтримку хворим, пораненим і старим одноплемінникам. Нерідко їх охоплює загальний смуток в разі смерті одного з членів зграї.

Між собою тварини спілкуються за допомогою широкого спектра звуків. Людським вухом вони сприймаються як клацання або свистячі шуми різної довжини й висоти.

 дельфин-белобочка фото

Для визначення місця знаходження жертви білобочки використовують ехолокацію. Звукові хвилі відбиваються від об’єктів, що знаходяться в воді, а потім через вуха і рот потрапляють у внутрішнє вухо. Виявляти здобич також допомагає добре розвинений зір.

Коли дельфін спить, у нього перебуває активною одна половина мозку. Під час сну одне око залишається відкритим. На відпочинок щодня йде від 4 до 6 годин.

Дихання відбувається через дихало (дихальний отвір), розташоване у верхній частині голови. Собою воно являє видозмінені та зміщені на верхівку носові отвори зі спеціальним клапаном, що запобігає потраплянню води в дихальні шляхи. Протягом хвилини білобочки роблять кілька вдихів і видихів.

Восени звичайні дельфіни, що мешкають в північній півкулі, мігрують на південь в області, де температура води вище 10°С. У Середземному морі вони відпливають до берегів Африки.

Головними природними ворогами є великі акули й косатки (Orcinus orca).

Харчування

Раціон складається переважно зі зграйних видів риб. Хижаки харчуються анчоусами (Engraulidae), скумбріями (Scomber), оселедцями (Clupeidae), європейськими сардинами (Sardina pilcharus) і шпротами (Sprattus). Меншою мірою з'їдаються різні ракоподібні та головоногі молюски (Cephalopoda).

Полювання найчастіше відбувається зграями в прибережній зоні. Воно може відбуватися як вдень, так і вночі. За добу одна доросла особина з'їдає від 8 до 10 кг корму.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 7-9 років, а у самців в 12-15 років. У північній півкулі шлюбний період проходить з березня по травень, а в тропіках цілий рік.

дельфин фото

Як правило, самка приносить одне дитинча протягом 3 років. Дуже рідко бувають двійні. З них зазвичай виживає тільки один малюк через брак материнського молока.

Вагітність триває від 320 до 360 днів.

Під час пологів зграя оточує самку і захищає її від нападу хижаків. Пологи можуть тривати до двох годин.

Дитинча з'являється на світ хвостом вперед. Мати виштовхує новонародженого на поверхню води, щоб воно змогло зробити свій перший вдих. Він важить 13-16 кг, а довжина його тіла становить 80-90 см.

фото Delphinus delphis

Молочне годування триває до 12-18 місяців, але малюк вже на сьомому місяці починає потроху пробувати тверду їжу. До дворічного або трирічного віку він невідлучно перебуває поруч зі своєю матір'ю, а потім переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 165-240 см. Вага 60-110 кг. Самці більші та важчі за самок. Довжина тіла чорноморського підвиду не перевищує 180 см.

Спина забарвлена ​​в сірий, сіро-коричневий або чорно-коричневий колір. Черевна сторона білувата або брудно-біла. На боках присутній жовтувато-сірий малюнок довільної форми.

Дельфин фото

Трикутний спинний плавник злегка спрямований назад і лежить далеко позаду. У передній частині живота знаходяться кінцівки, що перетворилися в ході еволюції на ласти. Горизонтальний хвостовий плавець трохи роздвоєний.

Лоб нахилений вперед. За ним слідує подовжене рило середньої величини. Щелепи озброєні гострими міцними зубами.

Тривалість життя звичайного дельфіна в природних умовах 35-40 років.