Китоподібні

Білуха

23.10.2017

Білуха (лат. Delphinapterus leucas) – великий китоподібний ссавець з родини Нарвалові (Monodontidae) підряду Зубатих китів (Odontoceti). В ході еволюції її організм практично повністю втратив здатність в зрілому віці виробляти меланіни, які є природними пігментами.

У дорослих тварин шкіра має білий колір, і тільки у старих і молодих вона має темний, сірий або коричневий відтінок.

Белуха фото

На відміну від інших видів китів і дельфінів у білухи відсутній спинний плавник, замість нього є тільки рудиментарна окрайка. Товстий шар підшкірного жиру на лобі відіграє важливу роль в ехолокації, яка забезпечує хижачці можливість орієнтації в просторі та виявлення потенційної здобичі на великих відстанях.

Розповсюдження

Білухи зустрічаються тільки в Північній півкулі. Вони поширені в Північному Льодовитому океані, північно-західних і північно-східних регіонах Тихого й Атлантичного океанів. Тварини намагаються триматися ближче до берега і бувають біля узбережжя Канади, Аляски, Гренландії, Скандинавії та Росії. Вони обожнюють бухти, фіорди й дельти великих річок.

Взимку зазвичай мігрують в арктичні води, а літо проводять в помірних широтах, де збираються на мілководді та заводять потомство. Зрідка їх помічають біля берегів Ісландії, Великобританії та навіть в Балтійському морі.

Белухи в проруби

Ці ссавці пристосовані до існування як в морських, так і змішаних водах. 18 травня 1966 року поблизу німецького міста Дуйсбург в Рейні був виявлений самець, що плив проти течії та отримав ім'я Моб Дік.

Громадянин, який повідомив про кита в поліцію, був підданий тесту на алкоголь в крові, і тільки після отримання на нього негативного результату браві поліціанти кинулися перевіряти настільки неймовірну інформацію.

Моб Дік зробив справжній фурор. Його подорож по Німеччині викликала величезний інтерес серед обивателів. За незвичайним мандрівником невпинно стежили преса, телебачення та цілі натовпи роззяв. Після відвідин Бонна він направився до Голландії.

Останній раз його бачили 16 червня в порту Хук-ван-Холланд в Роттердамі. О 18:42 він востаннє з’явився перед радісною публікою та зник в просторах Північного моря.

Нерідко білухи поодинці або невеликими групами запливають на європейському континенті в води Луари та Ельби, а в Азії в гирла сибірських річок.

Поведінка

Представники цього виду дуже компанійські істоти й живуть групами до 15 особин, а іноді збираються в стада з кількох сотень. У 1974 році в дельті Маккензі спостерігалося паломництво понад 5000 ссавців.

белуха интересные факты

Крім морських бухт і річищ великих річок білухи часто бувають біля дрейфуючих крижин і паків льоду. У відкрите море вони виходять тільки під час своїх міграцій.

Непостійні групи складаються з осіб чоловічої та жіночої статі разом з дитинчатами, очолюються домінантним самцем і призначені головним чином для спільного полювання. Маючи грайливий характер, білухи переслідують один одного і влаштовують жартівливі поєдинки, супроводжувані гучними вигуками задоволення.

 Delphinapterus leucas

Таку ж поведінку вони зберігають і в неволі. До людини виявляють явну зацікавленість. В океанічних акваріумах люблять підпливати до скла і з цікавістю розглядати відвідувачів. В природних умовах вони кружляють навколо кораблів і човнів, із задоволенням граються з будь-якими предметами, що потрапили в море.

У порівнянні з іншими зубатими китами білухи плавають порівняно повільно. Пересуваються вони переважно зі швидкістю 3-9 км/год і лише на коротких дистанціях здатні розігнатися до 22 км/год.

Спринтерський заплив рідко триває довше 10-15 хвилин. Близько 5-10% часу вони проводять на поверхні води, глибина занурення в середньому близько 20 м, а його тривалість 3-5 хвилин. Проте документально зафіксовані випадки, коли білухи занурювалися на глибину понад 700 м. Рекордом вважається занурення на 872 м тривалістю 19 хвилин.

Органи чуття

Білухи видають і чують звуки від 1,2 кГц до 120 кГц. Найчастіше вони використовують для передачі інформації діапазон 10-75 кГц. Велика частина звуків сприймається нижньою щелепою й передається на середнє вухо.

Широка нижньощелепна кістка має порожнину в основі, де вона приєднується до черепа. Усередині цієї маленької порожнини є жирове відкладення, спрямоване до середнього вуха, і невеликі отвори для вух, розташовані в кількох сантиметрах за очима. Кожний отвір зв'язується із зовнішнім слуховим каналом і барабанною перетинкою.

Картинка с белухой

Білухи можуть бачити як у водному середовищі, так і за його межами. В цілому зір у них слабший, ніж у дельфінів. Їх очі пристосовані для розглядання предметів під водою, але при контакті з повітрям відбуваються зміни кришталика і рогівки для корекції міопії (короткозорості).

Будова сітківки вказує на те, що тварини розрізняють тіні, кольори та бачать у темряві, однак документальних підтверджень цьому факту офіційно поки не отримано.

Залози в медіальному розі орбіти очниці виділяють драглистий і маслянистий секрет, який змащує очі й видаляє з нього сторонні тіла, а також утворює плівку для захисту рогівки та кон'юнктиви від патогенної мікрофлори. У роті тварин є сенсорні області, які функціонують як хеморецептори й можуть виявити присутність навіть незначної кількості крові в водному середовищі.

Харчування

Раціон складається переважно з різних видів риб, що мешкають в тому чи іншому регіоні. Особливу пристрасть хижаки мають до сайки (Boreogadus saida), кижуча (Oncorhynchus kisutch), мойви (Mallotus villosus) корюшки (Osmerus) і камбали (Pleuronectidae).

Рибне меню активно доповнюється дарами моря, яких можна добути на дні. До них належать кальмари, раки, краби, двостулкові молюски, восьминоги, равлики й черви.

Delphinapterus leucas

Білухи щодня з'їдають 18-27 кг їжі, що становить близько 2,5-3% їх власної ваги. Корм вони знаходять переважно на глибині 20-40 м. Гнучка шия дозволяє здійснювати широкий діапазон рухів під час пошуку їжі на океанському дні.

Щоб витягти здобич з придонного бруду, тварини всмоктують воду, а потім з силою її виштовхують тонкими струменями з рота. На рибні косяки хижаки полюють групами з 5 і більше особин, координуючи свої дії за допомогою звукових сигналів.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 4-7 років, а у самців у 8-9 років. Репродуктивний період триває 20-25 років. Спарювання відбуваються в березні або квітні. Самці переслідують готових до розмноження панянок й оголошують гучними криками про серйозність своїх намірів.

Белуха животное

Вибір партнера завжди належить самці. Вагітність триває близько 420 днів. Пологи відбуваються в південних кордонах ареалу влітку в більш теплих водах, де вона прогрівається до 10°-15°С.

Малюк з'являється на світ вагою 50-80 кг і завдовжки близько 1,5 м. Його тільце забарвлене в сірий або темно-сірий колір. Він народжується хвостом вперед і відразу ж починає плавати біля своєї матері.

Мати вперше годує своє дитинча через 2-3 години після народження.

Молоко дуже живильне й містить 28% жиру та 11% протеїнів. Його калорійність перевищує 280 калорій на 100 грамів.

Китеня повністю залежить від материнського молока до однорічного віку, коли у нього з'являться зуби й він зможе перейти на тверду їжу. Спочатку малюк харчується дрібною рибою та креветками, а потім переходить на більшу здобич.

фото белухи

Молочне годування триває 18-24 місяців. У неволі самки іноді годують чужих дітей. Чи роблять вони це в дикій природі достеменно невідомо.

Головним природним ворогом білух є косатка (Orcinus orca). У полярних регіонах вони часто стають жертвами білих ведмедів (Ursus maritimus), коли збираються подихати в крижаних ополонках. У південних водах їх чекають акули, атакуючи в першу чергу молоде покоління.

Опис

Довжина тіла дорослих особин становить 300-550 см, а вага 500-1400 кг. Самки значно дрібніші та легші за самців. Сіра шкіра до 16-17 років стає повністю білою, а у літніх тварин знову темніє.

Внешний вид белухи

Голова дуже рухлива, вона може повертатися в горизонтальній і вертикальній площині. На лобі є великий наріст, що нагадує диню або м'яч. Овальні грудні плавці порівняно невеликі, хвостовий плавник злегка роздвоєний.

У пащі є 40 зубів. Товщина підшкірного жиру досягає 10-15 см. У молодих звірів товщина шкіри досягає 25 мм і збільшується з віком.

Тривалість життя білух в природних умовах 50-60 років, в неволі вона рідко перевищує 35 років.