Гризуни

Східний бурундук

10.07.2020

Східний бурундук, або східно-американський бурундук (лат. Tamias striatus) – невеликий гризун з родини Вивіркові (Sciuridae). Назва роду походить від грецького слова ταμίας, яке українською мовою означає «скарбник, зберігач, касир».

Ця тварина славиться своєю пристрастю робити численні запаси продовольства в самих різних місцях.

Восточный бурундук фото

Своїми звичками та зовнішністю вона багато в чому нагадує сибірського бурундука (Tamias sibiricus). Від інших споріднених видів вона відрізняється в першу чергу меншим числом верхніх передніх корінних зубів.

Східно-американські бурундуки відіграють важливу роль в екосистемі, поїдаючи багатьох шкідливих комах і будучи мимовільними розповсюджувачами насіння рослин і спор грибів. Вони легко пристосовуються до існування в домашніх умовах і швидко стають зовсім ручними.

Вид вперше описав у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на сході та північному сході США і в південно-східній частині Канади. Він простягається від канадських провінцій Нова Шотландія та Саскачеван до американських штатів Луїзіана і Флорида. У Флориді східні бурундуки зустрічаються тільки на північному заході.

Вони були завезені на острів Ньюфаундленд, де успішно акліматизувалися.

фото восточного бурундука

Гризуни населяють переважно рідколісся, лісові галявини та прерії. Вони полюбляють селитися на напіввідкритих просторах, категорично уникаючи густих лісів і болотистих регіонів.

У гірській місцевості східні бурундуки спостерігаються на висотах до 1000 м над рівнем моря. Вони вибирають ділянки з м'яким ґрунтом, зручні для будівництва підземних сховищ, або з чагарниками та купами колод для укриття.

Існують 9 підвидів. Номінативний підвид поширений в центральній частині ареалу.

Поведінка

Східно-американські бурундуки ведуть поодинокий спосіб життя або живуть невеликими сімейними групами, що складаються з самки та її потомства. Вони активні протягом світлого часу доби, а вночі ховаються в норах або набагато рідше в дуплах дерев.

У більшості районів з жовтня по березень тварини впадають в стан заціпеніння. Вони періодично прокидаються та харчуються зробленими восени запасами. Відсутність жирових накопичень не дозволяє їм впасти в повноцінну зимову сплячку.

бурундук фото

Тваринки відмінно пересуваються по деревах, але часто спускаються на землю та бігають по лісовій підстилці. У них добре розвинені всі органи чуття: зір, нюх і слух.

Вони живуть переважно в підземних сховищах, які викопують самостійно.

У них існує розгалужена система ходів довжиною до 10 м і глибиною до 1 м, є кілька житлових камер, комор, входів і виходів. Іноді гризуни використовують кинуті нори інших тварин або ховаються під житловими будинками.

На 1 га можуть співіснувати від 10 до 22 бурундуків. Площа домашньої ділянки в одного власника коливається від 800 до 6000 квадратних метрів.

Між собою східні бурундуки спілкуються за допомогою звукових сигналів. Про наближення хижаків вони попереджають один одного гучними криками та пронизливим свистом.

Їх головними природними ворогами є лисиці звичайні (Vulpes vulpes), горностаї (Mustela erminea), американські боривітри (Falco sparverius), руді рисі (Lynx rufus), канюки неоарктичні (Buteo jamaicensis), білки (Sciurus vulgaris), здичавілі собаки та кішки.

Харчування

Східний бурундук всеїдний. У його раціоні переважають ягоди, гриби, равлики, насіння, горіхи, комахи та їх личинки. Він охоче розоряє пташині гнізда, ласуючи яйцями та пташенятами, що вилупилися. На поверхні ґрунту його приваблюють слимаки та дощові черв'яки.

У нього є розвинені защічні мішечки, в яких можна зберігати та транспортувати знайдений корм. З кінця літа гризун починає робити запаси на зиму.

Tamias striatus фото

Годування відбувається головним чином рано вранці та в післяобідній час ближче до вечора в одних і тих же місцях. Опівдні звірятко відпочиває.

Взимку воно харчується своїми продовольчими запасами, що зберігаються в кількох коморах. У теплу зимову погоду східно-американським бурундук може виходити з нори назовні в пошуках свіжої їжі.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці, але до розмноження східні бурундуки приступають зазвичай тільки на другому році життя. Шлюбний період починається в лютому або березні в залежності від кліматичних умов.

Самці спаровуються з декількома самками. У пошуках партнерок вони віддаляються від своїх сховищ на відстань до 170 м.

Еструс триває від 3 до 10 днів, а вагітність 31-32 діб. Незадовго перед пологами самка будує гніздо з м'яких фрагментів рослин у своєму підземному укритті. На світ з'являються від 2 до 5 голих і сліпих дитинчат вагою близько 3 г.

фото бурундука восточного

З нори вони вперше виходять в віці близько 40 днів. У 2-3 місяці юні бурундуки стають повністю самостійними, але ще деякий час перебувають поруч з матір'ю. Зміцнівши, вони заводять власне житло, яке розташовується не далі 900 м від материнського гнізда. Далі від нього відходять самці, а самки залишаються поблизу.

До наступного сезону доживає менше половини молоді. Більшість перволітків стають здобиччю хижаків.

За сприятливих умов самка приносить друге потомство в середині літа.

Опис

Довжина тіла 15-19 см, а хвоста 8-10 см. Вага 80-130 г. Статевий диморфізм в забарвленні та розмірах відсутній. Основний фон забарвлення варіюється від сіро-коричневого до жовтувато-коричневого кольору.

Спина сіра, уздовж неї від голови до хвоста тягнуться темно-білі смуги. Білі смуги на верхній частині голови з'являються над і під очима. Верхня біла смуга починається у кінчика носа, а нижня біля ока. Вони закінчуються біля основи вуха.

Tamias striatus

Черевне хутро білувате, рідше з сіруватим відтінком. Хвіст найчастіше коричневий.

Вуха мають округлу форму. На них хутро зростає тільки зовні, всередині вони голі. Навколо мордочки розташовані тактильні волоски (вібриси), які слугують для орієнтації в просторі.

На передніх кінцівках є лапи з чотирма пальцями, а на задніх з п'ятьма. Пальці озброєні маленькими кігтиками.

Тривалість життя східних бурундуків в дикій природі не перевищує 3-4 років. У неволі за умови дбайливого догляду вони доживають до 8 років.