Гризуни

Мишак європейський, або миша лісова

11.11.2019

Мишак європейський, або миша лісова (лат. Apodemus sylvaticus) – невеликий гризун з родини Мишевих (Muridae). Вона була першим ссавцем, у якого було виявлено магніторецепцію. Це почуття дозволяє їй відчувати магнітне поле Землі та з його допомогою орієнтуватися в просторі. Завдяки йому тварина може знайти дорогу додому навіть при відсутності візуальних або нюхових орієнтирів.

Европейская лесная мышь фото

Від домової миші вона відрізняється будовою верхніх різців. У неї на їх задній стороні відсутня характерна виїмка. Звірятко менше розмірами за жовтогорлу лісову мишу (Apodemus flavicolis), а його нижня частина на відміну від неї забарвлена ​​в білий, а не жовтий колір.

Воно швидко звикає до утримання в неволі й стає ручним. У домашніх умовах лісові миші, як правило, не виявляють агресії до людей і собі подібних. У них з'являється виражена соціальна поведінка, яка зазвичай не спостерігається в дикій природі.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться у західній частині Палеарктики. Він простягається від Ірландії й Португалії на заході до Білорусі, східних областей України, південного заходу Росії та західного узбережжя Туреччини. Північна межа ареалу проходить через південь Норвегії та Швеції, а південна через Марокко, Алжир, Туніс і Сицилію.

фото европейской лесной мыши

Європейські мишаки населяють рідколісся та відкриті простори. Незважаючи на свою назву, в лісах вони зустрічаються дуже рідко. Найбільше їх приваблюють галявини, луки й оброблювані землі сільськогосподарського призначення поблизу водойм. Вони часто селяться в живих огорожах, садах і парках.

Гризуни активно використовують фасадну рослинність, щоб по ній проникнути на горища і верхні поверхи споруд. В людське житло вони пробираються переважно восени й залишаються там до весни.

В Альпах лісові миші спостерігаються на висотах до 2000 м, а в Атлаських горах на північному заході Африки мешкають на висотах до 3000 м над рівнем моря.

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид поширений в Північній і Центральній Європі.

картинка с европейской лесной мышью

Поведінка

Мишак європейський веде поодинокий спосіб життя. Активність проявляється в сутінках і вночі, зрідка у світлий час доби.

Тварина дуже добре бігає, стрибає та вміє лазити по деревах, але частіше залишається на землі. У неї добре розвинені задні кінцівки, які дозволяють приймати вертикальне положення тіла та оглядати навколишнє середовище. Вона також непогано плаває і здатна долати водні перешкоди.

Рятуючись від переслідування, звірятко робить стрибки завдовжки до 80 см, відштовхуючись задніми ногами подібно кенгуру або тушканчикам. На бігу воно періодично зупиняється, щоб трохи відпочити та озирнутися.

Лісові миші споруджують в м'якому ґрунті підземні сховища на глибині до 50 см і більше. В кожній норі є мінімум два виходи, комора і гніздова камера. Гніздо будується з сухих травинок, листя, соломи та моху. Іноді звірята селяться в дуплах дерев або шпаківнях.

мышь европейская лесная фото

Домашня ділянка самця частково збігається з угіддями декількох самок. Вона займає площу від 800 до 3000 квадратних метрів. У сприятливі роки при добрій кормовій базі щільність популяції може зростати до 50 тварин на 1 га. У нестаток кормів на одному гектарі співіснують не більше 1-4 особин.

Представники цього виду не впадають в зимову сплячку. Зиму вони проводять в норах або опалюваних приміщеннях, де люблять ласувати продовольчими запасами, тому вважаються злісними шкідниками.

Головними природними ворогами є домашні й дикі кішки, сови, їжаки, вужі, гадюки, горностаї, ласки та тхори.

Харчування

Лісова миша всеїдна, але в повсякденному меню переважає їжа рослинного походження. Вона харчується насінням, зерном, пророслими паростками, бруньками та молодими пагонами різних рослин. На зиму вона з особливим старанням заготовлює жолуді й букові горішки.

фото мыши европейской лесной

Гризун охоче поїдає гриби, стиглі ягоди та фрукти. Вегетаріанське меню урізноманітнюється дощовими черв'яками, павуками, равликами, комахами та їх личинками.

Тварина може розоряти гнізда дрібних співочих птахів, з'їдаючи яйця та пташенят, що вилупилися. Взимку вона нерідко поїдає кажанів, що впали в зимову сплячку.

У пошуку їжі європейський мишак покладається в першу чергу на свій нюх. Зір відіграє другорядну роль.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 2 місяців. Шлюбний сезон починається в березні, а закінчується в жовтні. Самці й самки зустрічаються тільки для спарювання. Після нього партнери не підтримують надалі будь-яких відносин. Самці у вихованні потомства участі не приймають.

 Apodemus sylvaticus

Вагітність триває від 22 до 25 днів. Незадовго перед пологами самка готує гніздо, де з'являються на світ від 3 до 8 дитинчат. Мишенята народжуються сліпими, голими та безпорадними. Довжина їх тіла при народженні досягає 30 мм, а вага 1,5-2 м

За сезон самка може привести потомством 2-4 рази. Кількість народжених нащадків залежить від кормової бази.

Мишенята розплющують очі до кінця другого тижня. Молочне годування триває до 3 тижнів. Потім молоде покоління переходить до самостійного існування. До однорічного віку доживають не більше 15% гризунів. Молодь через свою недосвідченість стає легкою здобиччю хижаків.

Опис

Довжина тіла дорослої особини 80-110 мм, а хвоста 70-115 см. Довжина задніх кінцівок 20-23 мм, а вух 15-19 мм. Вага коливається від 13 до 36 г. Хутро дуже м'яке.

фото Apodemus sylvaticus

Спина забарвлена ​​в різні відтінки жовто-сірого або коричнево-сірого кольору. У старих тварин забарвлення стає червонувато-коричневим. Черевце брудно-біле. Пляма на грудях відсутня або має жовто-коричневу овальну форму.

Задні кінцівки з зовнішньої сторони покриті білим волосяним покривом. На хвості є рідкісні малопомітні волоски, тому він виглядає лисим. Зверху він коричневий, а знизу білуватий.

Різці ростуть постійно. Всі зуби покриті дуже твердою та міцною зубною емаллю. Залежно від підвиду у самок є від 6 до 8 сосків.

Тривалість життя європейського мишака в природних умовах не перевищує півтора року. У неволі при дбайливому догляді він доживає до 2-3 років.