Гризуни

Вивірка звичайна, або білка руда

03.01.2012

Вивірка звичайна, або білка руда (лат. Sciurus vulgaris) належить до родини Вивіркові (Sciuridae). У давньоруській мові цей звір називався віверицею. У Київській Русі вона являла собою важливу статтю поповнення державної скарбниці та золотовалютних запасів. Близькосхідні купці охоче купували білячі шкурки, тому підприємливі мисливці, дочекавшись закінчення у білки осінньої линьки, з радістю вирушали на її промисел.

Линька у цього гризуна відбувається два рази на рік, проте хвіст і пензлики на вухах линяють тільки один раз на рік.

Белка обыкновенная фото

У цей період хутро у неї ставало світлим і вважалося найціннішим, а сам звір називався «біла вівериця», або для стислості просто «біла». Згодом звірка-годувальника стали називати ласкаво білка або білочка.

У скандинавській міфології руда білка Рататоск бігає вгору і вниз по світовому дереву Іґґдрасиль. Вона зайнята дуже важливою справою, передаючи лайливі слова від проживаючого внизу змія Нідхьогга до йотуна Хресвельга, що сидить на вершині в образі орла, і назад. Поки рептилії та пернаті сваряться, у світі панує відносна гармонія.

Іноді білочка втомлюється від своїх обов'язків і починає зі злості гризти світове дерево, стимулюючи стрімке переродження всієї світобудови.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Палеарктиці. Він охоплює майже всю Європу та Азію від Уральських гір до тихоокеанського узбережжя. Східний кордон ареалу проходить через Камчатку, північний схід Китаю, Корейський півострів, острова Сахалін і Хоккайдо, а північна межа лежить уздовж полярного кола.

фото белки обыкновенной

На європейському континенті звичайні білки відсутні тільки на південному сході Англії, південному заході Іспанії, півдні Португалії та в південній частині Італії. На Балканському півострові спостерігаються багато ізольованих популяцій.

Гризуни не живуть на більшості середземноморських островів. У Туреччині вони поширені в європейській частині та на північному сході країни.

Тварини селяться на висотах до 2000 м над рівнем моря.

Вони населяють переважно бореальні хвойні ліси. У Європі ці гризуни зустрічаються також в дубових гаях, листяних і змішаних лісах. Часто вони живуть в міських парках і садах.

На сьогодні описано понад 40 підвидів, що відрізняються головним чином кольором свого хутра. Номінативний підвид поширений в Скандинавії.

Поведінка

Поза сезоном розмноження вивірка звичайна зазвичай веде поодинокий спосіб життя. Іноді утворюються невеликі групи з кількох дорослих особин, які використовують одне гніздо для спільної ночівлі. Усередині них домінують найбільші та найстаріші тварини, стать має другорядне значення.

векша фото

Через велику кількість паразитів білочки змушені регулярно міняти своє житло. Як тимчасові притулки вони часто використовують дупла дерев, де раніше гніздилися дятли.

Гнізда для сну й відпочинку є сферичними спорудами, розташовані на розвилках гілок на висоті понад 6 м. Їх зовнішній діаметр близько 30-50 см, а внутрішній 15-20 см. Вони споруджуються з гілочок, листя та хвої, а зсередини утеплені мохами й сухою травою. На будівництво йде від 3 до 5 днів.

Товсті непромокальні стінки забезпечують хорошу теплоізоляцію в люті морози. У гнізда є два входи. Один з них завжди розташований знизу.

У листяних лісах вивірки звичайні влаштовують собі житло в дуплах, вистилаючи їх мохом і травою, а у хвойних роблять гнізда в кронах дерев.

Досить часто вони просто захоплюють готові пташині гнізда, виганяючи колишніх господарів. Зазвичай звірята користуються одночасно кількома будинками, намагаючись запобігти несподіваним нападам куниць і пернатих хижаків. У міських парках на них полюють здичавілі та домашні кішки.

Фото векши

Активність спостерігається протягом світлого часу доби. Тваринки спритно лазять по деревах і стрибають. Вони без особливих зусиль здійснюють стрибки на відстань 4-5 м. Гризуни вміють спускатися по стовбурах вниз головою, вивертаючи задні лапи в сторони та назад.

Білка руда найчастіше швидко пересувається прямо вперед навіть на дуже тонких гілочках. По землі вона рухається стрибкоподібно, але не скаче подібно багатьом чотириногим тваринам. На твердому ґрунті звірятко відчуває себе невпевнено і через свою сповільненість часто стає легкою здобиччю собак і кішок або потрапляє під колеса проїжджого автотранспорту.

Вивірки звичайні прив'язуються до своєї території, але за нестачі корму здатні мігрувати на десятки кілометрів.

При достатній кількості їжі площа домашніх ділянок становить 3-10 га, а при нестачі кормів збільшується у 3-4 рази. Угіддя кількох власників перетинаються між собою. Межі зайнятої території мітяться сечею та виділеннями запашних залоз, розташованих на підборідді. На островах площа ділянок зазвичай невелика і не перевищує 1-2 га.

описание белки для детей

Харчування

Раціон залежить від пори року. Найгірше рудій білці доводиться ранньою весною, коли основною їжею стає кора дерев і бруньки, що почали розпускатися. Звичайні вивірки практично не засвоюють клітковину і такою їжею швидше намагаються обдурити почуття голоду, ніж насититися.

Всупереч поширеній думці їм в першу чергу потрібна білкова, а не рослинна їжа. Вони з задоволенням поїдають комах, пташині яйця та маленьких пташенят.

Влітку для них починається сезон ягід і фруктів, восени з'являється можливість ласувати насінням шишок і горіхами. Тваринки можуть дертися по шорстким фасадам будинків, пробираючись на балкони й проникаючи в житлові приміщення, де насолоджуються знайденими харчами.

На зиму звичайні вивірки роблять запаси, зариваючи їжу в декількох місцях на своїй домашній ділянці. Вони володіють феноменальною пам'яттю та увагою, ніколи не забувають про зроблені припаси й регулярно їх перевіряють.

чем питается белка

Взимку через погодні умови гризуни не завжди можуть дістатися до запасів, що послужило основою міфу про їх погану пам'ять. Частину припасів руді білки ховають в дуплах, а гриби сушать на гілках дерев.

Звичайна вивірка з'їдає до 100 ялинових шишок або 50-90 г корму на добу. До поживного насіння вона добирається за лічені секунди, спочатку роблячи невеликий отвір верхніми різцями, а потім вставляючи в нього нижні та використовуючи їх як важіль. Таким же чином гризун ламає шкаралупу твердих горіхів. Під час їжі він тримає своє ласощі в передніх лапах.

Розмноження

Статева зрілість настає на другому році життя. Шлюбний період починається наприкінці січня, а при сильних морозах в лютому. Самці знаходять готових до спаровування самок по запаху і починають їх переслідувати. Іноді переслідування розтягуються на пару днів. За однією самкою часом женуться кілька самців одночасно.

рождение белки

Вагітність триває близько 38 днів. При сприятливих умовах самка приносить потомство ранньою весною та в середині літа. У виводку буває від 3 до 6 дитинчат. Новонароджені білочки важать 8-10 г. Вони голі, сліпі та глухі.

Очі розплющуються до кінця четвертого тижня. В цей самий час починають прорізуватися різці. Білченята вперше виходять з гнізда у віці 6 тижнів. Молочне годування припиняється через наступні 20-30 днів, після чого дитинчата приступають до самостійного пошуку корму.

При найменшій небезпеці мати вистачає нащадків зубами й переносить їх в безпечніше місце.

Вони залишаються поряд з нею декілька місяців, а потім розходяться в різні боки. До однорічного віку доживають 70-80% молодого покоління.

 Утримання рудої білки в неволі

Для однієї дорослої тварини необхідно мати вольєр або вертикальну металеву клітку з мінімальним об’ємом 60х80х150 см. У клітці має бути піддон, що полегшує процес прибирання, і горище, де буде розташовуватися гніздо. Обов'язкова наявність поїлки з чистою питною водою.

Sciurus vulgarius,

У приміщенні бажано підтримувати температуру в межах 15°-24°С. Перегрів небезпечний для здоров'я білок і часто призводить до їх смерті.

У домашніх умовах їм дають лісові, кедрові та волоські горіхи, жолуді, насіння соняшнику, сухі й свіжі гриби, сухофрукти. Вони люблять солодкі ягоди, моркву, яблука і груші, із задоволенням гризуть шишки сосен і ялин. Зрідка треба давати їм яєчну шкаралупу та деревне вугілля.

Молодняк і годуючих самок підгодовують молочними продуктами.

Гризуни потребують мінералах, тому в клітці обов'язково встановлюють соляні камені та крейду. Для підтримки життєвого тонусу вихованцям необхідні спортивні снаряди та іграшки. Ідеально підходять драбинки, гамаки й бігові колеса. Для сточування кігтів і зубів необхідно покласти корч або гілку.

Опис

Дорослі особини важать від 200 г до 400 г. Довжина тіла близько 20-30 см, а хвоста 15-21 см. Статевий диморфізм в забарвленні та розмірах відсутній.

Хутро білок в Центральній і Західній Європі забарвлене в різні відтінки коричневого кольору. Тварини північної та східної частини Євразії мають темно-сіре або майже чорне забарвлення.

фото Sciurus vulgarius,

Перед зимою на кінчиках вух відростають пучки волосся у формі пензликів. Пухнастий хвіст служить балансиром під час стрибків і лазіння по деревах.

Над очима й кінчиком носа розташовані чутливі вібриси, які слугують для орієнтації в просторі. Вони також є на щоках і передніх кінцівках.

Ноги короткі, на лапах по 4 пальці. Пальці озброєні гострими кігтями.

Середня тривалість життя вивірки звичайної у дикій природі близько 3 років. У неволі вона живе до 9-10 років.