Лелекоподібні

Велетенська чапля, або чапля-велетень

20.01.2020

Велетенська чапля, або чапля-велетень (лат. Ardea goliath) відноситься до родини Чаплеві (Ardeidae) із ряду Лелекоподібних (Ciconiiformes) і є її найбільшим представником. Зріст окремих особин досягає 150 см, а їх гучний крик можна почути на відстані до 2 км. Найближчими спорідненими видами цього птаха вважаються білочереві (Ardea insignis) і суматранські чаплі (Ardea sumatrana), що живуть в Азії, але вони значно поступаються йому своїми розмірами.

Исполинская цапля фото

Дорослі птахи мають велику фізичну силу. Своїм могутнім дзьобом вони можуть успішно відбитися від більшості великих пернатих хижаків. Незважаючи на свої зовні неквапливі рухи, вони відрізняються прекрасною реакцією, швидко бігають і здатні втекти від гієн і шакалів, які їх переслідують.

Вид вперше описав у 1827 році німецький зоолог Філіп Якоб Кречмар.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Африці на південь від пустелі Сахара. Невеликі популяції збереглися в прибережній зоні Аравійського півострова. Раніше чаплі-велетні гніздилися на території Сирії, Іраку, Ірану, Ізраїлю та південних районів Йорданії. Зрідка їх спостерігають в індійському штаті Ассам і мангровому лісі Сундарбан в Бангладеш.

фото исполинской цапли

Птахи поширені переважно в Південній і Східній Африці. Вони населяють озера, болота, заливні луки та дельти річок. Вони селяться біля водойм з прісними й змішаними водами. У гірській місцевості пернаті зустрічаються на висотах до 2100 м над рівнем моря.

Вони полюбляють важкодоступні для людини водно-болотні угіддя та цураються її близької присутності. Їх приваблюють ділянки з густою водною рослинністю.

Поведінка

Чапля-велетень веде поодинокий спосіб життя. Подружні пари утворюються тільки в сезон розмноження. Пернаті часто розташовують свої гнізда разом з іншими видами чапель.

У кожної дорослої особини є своя домашня ділянка, межі якої вона люто захищає від вторгнення одноплемінників. Молоді птахи не виявляють агресії один до одного і можуть виходити на спільну годівлю невеликими групами.

Пошук їжі проходить ввечері та іноді вночі.

У дощову і похмуру погоду велетенська чапля здатна годуватися вдень. Зазвичай вона стоїть на мілководді, пильно вдивляючись у воду у своїх ніг. Зрідка мисливиця підіймається на плаваючу рослинність, щоб не допустити брижі навколо себе й не злякати потенційну жертву.

цапля-голиаф фото

Коли здобич наблизитися на близьку відстань, чапля блискавично завдає їй удар дзьобом, пронизуючи її наскрізь обома щелепами. Поки вона знімає свою жертву з дзьоба, її нерідко у неї відбирають більш спритні пелікани (Pelecanus), скопи (Pandion haliaetus) і сідлодзьобі ябіру (Ephippiorhynchus senegalensis).

Чапля-велетень літає повільно. Її політ виглядає важкуватим. У повітрі вона не утримує ноги горизонтально, а тримає їх під кутом вниз.

Харчування

Раціон складається головним чином з дрібної риби. Значно меншою мірою з'їдаються жаби, креветки й молюски.

Велетенська чапля може зловити та з'їсти рибу вагою до 3 кг, але зазвичай її улов не перевищує 1 кг, а в середньому становить 500-600 г. Найчастіше довжина спійманої риби не перевищує 30 см. Занадто дрібну здобич вона ігнорує. На добу їй потрібно 800-1200 г корму.

как выглядит цапля

Якщо є добрі умови для риболовлі, птах довго залишається на одному місці. За нестачі кормів він починає полювати на дрібних ссавців і рептилій, зрідка на великих комах.

Розмноження

Статева зрілість настає у дворічному віці. Шлюбний період збігається з сезоном дощів і на більшій частині ареалу триває з листопада по березень. Ближче до екваторіальної зони пернаті розмножуються цілий рік.

Чапля-велетень вважає за краще гніздитися на островах або острівцях плавучої рослинності. Вона може покинути своє гніздо, якщо її острівець приб'ється до берега.

цапля-голиаф фото

Колонії зазвичай розташовуються на великих водоймах посеред заростей очерету, набагато рідше серед густої трави, на чагарниках або деревах. Велетенські чаплі нерідко гніздяться разом з бакланами (Phalacrocorax), ібісами (Threskiornithinae) і змієшийками (Anhingidae).

Вони споруджують великі гнізда з будь-яких доступних їм рослинних матеріалів. Їх діаметр досягає 100-150 см.

Самка відкладає від 2 до 5 блідо-блакитних яєць розміром близько 72х54 мм.

Інкубація триває 26-30 днів. Зазвичай з яєць вилуплюються 25-35% пташенят. Решта гинуть за несприятливих умов інкубації або стають жертвами хижаків.

Пташенята, що вилупилися, харчуються напівперевареною кашкою, яку їм відригують батьки. У віці близько 5 тижнів вони залишають гніздо, але зазвичай ще від 2 до 4 місяців залишаються під наглядом батьків або поруч з ними.

Молодь стає на крило у 6 тижнів від народження. Вона часто піддається нападам орланів-крикунів (Haliaeetus vociferi).

Опис

Зріст дорослих птахів коливається від 120 до 152 см. Розмах крил 185-230 см. Вага 4-5 кг. Довжина товстого довгого дзьоба досягає 20-24 см.

фото Ardea goliath

Забарвлення сіре або попелясто-сіре. Шия та область голови забарвлені у світло-рожевий колір. На передній частині шиї помітне ланцетоподібне пір'я. Нижче дзьоба оперення біле. Забарвлення молодих птахів більш бліде.

Райдужна оболонка очей світло-жовта, зіниці майже чорні. Масивний тулуб підтримується сильними сірими або чорнуватими ногами.

Тривалість життя чаплі-велетня 10-15 років.