Лелекоподібні

Ібіс-лисоголов південний

28.09.2018

Ібіс-лисоголов південний (лат. Geronticus calvus) відноситься до родини Ібісові (Threskiornithidae) із ряду Лелекоподібних (Ciconiiformes). Це один з найрідкісніших видів пернатих. Чисельність його популяції в дикій природі не перевищує 10 тисяч птахів. Він є найближчим родичем ібіса-лисоголова марокканського (Geronticus eremita), що населяє північні регіони Африки.

Лысый ибис фотоОбидва види є єдиними представниками свого роду, мають схожі звички та зовнішність. Імовірно вони розділилися 300-900 тисяч років тому.

Ібіс-лисоголов південний вважається дуже спокійним і врівноваженим птахом.

Він порівняно легко приручаються і прив'язується до свого власника. Такий вихованець слідує за господарем по п'ятах і видає тихі гудячі звуки, що нагадують клекіт індика. З цієї причини південноафриканці називають його дикою індичкою.

Вид вперше описав у 1783 році нідерландський натураліст Пітер Боддерт.

Розповсюдження

Ареал проживання раніше займав більшу частину Південної Африки. Дотепер вид зберігся лише в ПАР, Лесото і Свазіленду. Найбільші популяції мешкають в провінціях Квазулу-Наталь і Мпумаланга, розташованих на північному сході ПАР.

Птахи населяють степові та напівпустельні місцевості з малодоступними скелями й кручами, на яких вони гніздяться.

Пернаті вважають за краще селитися на висотах від 1200 до 1800 м над рівнем моря, де протягом року випадає близько 700 мм опадів. Найбільш підходящі для них умови знаходяться в гірській системі Драконові гори. За оцінками орнітологів тут можуть бути до 4500 гніздових пар.

Фото лысого ибиса

Гніздування завжди розташовуються поблизу водойм і водоспадів, оточених ділянками рівнин з низькорослою трав'янистою рослинністю або альпійськими луками. Ібіси-лисоголови південні уникають районів з високим і густим трав'янистим покривом.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 207 000 квадратних кілометрів.

Поведінка

Ібіси-лисоголови живуть невеликими групами, значно рідше поодинці. Вони харчуються на суші, але люблять приймати водні процедури в річках, озерах і ставках. Після купання з явним задоволенням переходять до сонячних ванн, розправивши вшир крила і витягнувши шиї для кращого обігріву.

Птахи добре літають, вміло використовуючи висхідні повітряні потоки. Вони можуть довго планувати високо в небі без єдиного помаху крила.

Приблизно за півгодини до заходу сонця пернаті збираються для ночівлі на скелях або високих деревах. Іноді їм складають компанію священні ібіси (Threskiornis aethiopicus), єгипетські чаплі (Bubulcus ibis) і великі баклани (Phalacrocorax carbo).

Харчування

Їжу представники цього виду шукають на поверхні ґрунту. Вони їдять комах, гусениць, равликів, черв'яків, дрібних рептилій і молодих пташенят. При нагоді не відмовлять собі в задоволенні поласувати падлом, ягодами та фруктами.

Картинка с лысым ибисом

На пошук їжі пернаті найчастіше вирушають зграями з 5-15 особин. Вони нерідко навідуються на оброблювані землі, віддаючи явну перевагу кукурудзяним полям.

Розмноження

Шлюбний період починається в червні. В цей час ібіси-лисоголови південні утворюють колонії з декількох десятків гніздових пар. Гніздування розташовуються на важкодоступних скелях, що забезпечують хороший огляд навколишнього ландшафту.

Спорудження гнізда починається за 2 тижні до відкладання яєць. Воно будується з гілок і трави. У його будівництві беруть участь обидва партнери.

Самка відкладає 2-3 яйця з періодичністю у 48-60 годин.

Інкубація триває від 26 до 32 днів. Мати залишається з пташенятами, що вилупилися, 7-10 днів, зігріваючи їх теплом свого тіла. Вигодовуванням потомства займаються обоє батьків. Корм для молодого покоління вони знаходять в радіусі до 30 км від гнізда.

Пташенята залишають гніздо у віці 35 днів, а через півтора тижня стають на крило. Вони ще близько двох місяців залишаються разом з батьками, а потім переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 78-80 см, розмах крил близько 120 см. Вага 1100-1200 г. Оперення блакитно-чорне, на сонці з'являється металевий блиск. На шиї подовжені пір'я мають легкий зеленуватий відтінок.

Фото ибиса лысого

Голова позбавлена ​​пір'я. Верхня частина голови та довгий тонкий загнутий донизу дзьоб забарвлені в рожевий колір. Нижні кінцівки червонуваті. Райдужна оболонка очей червонувато-коричнева.

Статевий диморфізм відсутній. У пташенят оперення темно-сіре, протягом року воно змінюється на дорослий наряд.

Тривалість життя ібісів-лисоголовів південних в дикій природі 10-15 років. У неволі вони доживають до 25-30 років.