Псові

Лисиця степова, або лис корсак

24.02.2019

Лисиця степова, або лис корсак (лат. Vulpes corsac) – невеликий ссавець з родини Псові (Canidae). Наприкінці XIX століття його хутро мало великий попит. На міжнародний ринок щорічно надходило близько 200 тисяч шкур, а в ряді регіонів Центральної Азії та Забайкалля вони виконували функцію грошей серед місцевого населення.

Корсак фото

У 1947 році монгольські звіролови поставили рекорд з видобутку цього хутрового звіра, здавши в державні заготівельні пункти понад 62 тисячі шкір. Дотепер Монголія залишається їх основним постачальником, на її частку припадає більш ніж половина всієї продукції, що заготовлюється.

Чисельність популяції зазнає значних коливань і може протягом року змінюватися у 10 разів. Такі різкі зміни залежать від кількості гризунів і інфекційних захворювань. В Україні степова лисиця внесена до Червоної книги.

Розповсюдження

Лис корсак населяє степи, напівпустелі й пустелі Євразії. Ареал проживання простягається від східних і південно-східних областей України до Монголії й північно-східних провінцій Китаю.

Степові лисиці живуть також на території Росії, Казахстану, Узбекистану, Туркменістану, Афганістану, Ірану, Киргизстану, Таджикистану та півночі Індії. Вони уникають високогірних районів, лісів, чагарникових заростей і людських поселень. Зрідка в пошуках їжі звірята навідуються на фермерські поля.

Систематики виділяють 3 підвиди. Номінативний підвид поширений в Казахстані та Південному Сибіру.

Фото корсака

Поведінка

Лис корсак пристосований до існування в умовах континентального клімату. Він витримує спекотне літо і морозні зими, може довго обходитися без води та їжі. Активність виявляється вночі. Хижак виходить на полювання з настанням сутінків і полює до півночі. Після нетривалого відпочинку він відновлює промисел до світанку.

Влітку для прохарчування потомства батьки часто змушені полювати у світлий час доби.

Степові лисиці утворюють сімейні групи, що складаються з батьківської пари та їх потомства. Площа мисливських угідь залежить від доступності кормової бази. При нестачі корму вона може досягати 35-40 квадратних кілометрів. У сприятливі роки сім'я обмежується домашньою ділянкою меншою у 5-10 разів.

Фото степной лисицы

Як укриття використовуються кинуті нірки інших тварин, в першу чергу звичайних бабаків (Marmota bobak) і тарбаганів (Marmota sibirica). Підземне житло корсаків зазвичай неглибоке і має до 4 входів і виходів. Така передбачливість дозволяє скористатися кількома шляхами для втечі в разі несподіваної небезпеки.

Щоб зігрітися в люті морози, лисиці збираються в одній норі, тісно притулившись одне до одного.

Тваринки спілкуються за допомогою гавкоту, який представлений широким спектром використовуваних звуків. Вони відрізняються тривалістю й висотою тону. Корсаки також верещать, скиглять або гавкають.

Степові лисиці уникають снігових заметів і намагаються пересуватися по протоптаних стежках.

Нерідко вони слідують за стадами сайгаків (Saiga tatarica) і джейранів (Gazella subgutturosa). Взимку часто мігрують в південному напрямку на відстань до 600 км.

Харчування

Корсак невибагливий у виборі їжі, тому поїдає все, що йому вдається добути. Основу раціону складають дрібні гризуни. У нього входять полівки (Arvicolinae), строкатки (Lagurus), великі піщанки (Rhombomys opimus), тушкани (Allactaga), сірі (Cricetulus) і мохноногі хом'ячки (Rhodopus). Більша здобич буває рідко і лише при щасливому збігу обставин.

Іноді лисичкам вдається поласувати залишками недоїдених трофеїв інших хижаків. Вони охоче поїдають стерво і харчові відходи на звалищах.

Тваринки люблять фрукти та ягоди. У дикій природі вони їдять цибулю (Allium), спаржу (Asparagus) і якірці сланкі (Tribulus terrestris).

Влітку в повсякденному меню переважають комахи.

Степова лисиця годується жуками, цвіркунами й кониками, уникаючи конкуренції з іншими хижаками.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Шлюбний період на більшій частині ареалу проходить з січня по березень. Лисиці збиваються в зграї, в яких самці старанно переслідують самок і влаштовують між собою невеликі бійки. Самка сама вибирає собі чоловіка і перебирається жити до нього в нору.

Vulpes corsac

Вагітність триває від 52 до 60 днів. Пік народжуваності припадає на кінець березня й початок квітня. Самка зазвичай приносить 5-6 лисенят. У сприятливі роки з великою кількістю їжі в виводку може бути до 10-12 дитинчат.

Новонароджені лисенята важать 60-65 г, а їх довжина сягає 130-140 мм. Вони сліпі й глухі, але покриті світло-коричневою м'якою шерсткою. Очі розплющуються на початку третього тижня. Бувши 28 днів від народження, малюки вперше пробують м'ясо. В середині травня вони перший раз виходять назовні з підземного притулку.

Перші два місяці мати залишається з дитинчатами сама, а пильний батько живе в окремій найближчій норі або просто неба, захищаючи її від кривдників і забезпечуючи продовольством.

Матуся за цей період 2-3 рази змінює укриття, щоб убезпечити потомство від паразитів. Іноді дві самки спільно вигодовують своїх нащадків.

Фото лисицы степной

Молочне годування триває близько 2 місяців. Після його закінчення батьки перебираються в сусідню нору, залишаючи лисенят одних, але продовжуючи про них піклуватися.

Чотиримісячні нащадки виростають до розмірів дорослих особин і залишають батьківське лігво. Вони селяться неподалік від нього, а з настанням заморозків повертаються назад.

Незадовго перед появою наступного потомства молодь переходить до самостійного існування.

Утримання степової лисиці в неволі

Для однієї дорослої тварини необхідна металева клітка з мінімальним об’ємом 100х120х150 см.

Усередині поміщають дерев'яний будиночок розміром 80х80х55 см. Тривалість світлового дня 10-11 годин влітку і 8-9 годин взимку. Для освітлення застосовують лампи розжарювання. Бажано періодично включати джерела ультрафіолетового світла, які пригнічують патогенну мікрофлору і сприяють утворенню в організмі тварин вітаміну D.

Домашнім вихованцям згодовують нежирне м'ясо і тельбухи.

Жорстку яловичину і свинину необхідно попередньо розмелювати й змішувати з кашами, подрібненим зерном або висівками в пропорції 4 до 1. Дорослих годують один раз, годуючих самок два, а молодь три рази на день.

Картинка со степной лисицей

У корм додають мінеральні та вітамінні добавки. У поїлці повинна завжди бути чиста питна вода.

Опис

Довжина тіла 45-60 см, а хвоста 24-35 см. Висота в загривку близько 30 см. Самці важать 1600-3200 г, а самки 1900-2400 г. Статевий диморфізм в забарвленні відсутній.

Влітку хутро забарвлене в коричнево-сірий або рудий колір, горло і черево жовтуваті або білуваті. Голова вохристо-сіра або коричнева.

Хутро на лобі темніше, з білими плямами на нижній частині морди. Вуха порівняно невеликі, 50-70 мм.

Кінцівки світло-жовтуваті спереду і темно-жовті з боків. Задні ноги світліші за передні. Хвіст пухнастий, темно-рудого або сіро-коричневого кольору, з чорним кінчиком. У пащі 42 зуби.

Взимку хутро стає довшим і набуває блідого відтінку. Уздовж спини з'являється світло-сіра смуга.

Тривалість життя степової лисиці близько 9 років.